Maailma majandusfoorum mures: mis saab pärast Merkelit?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: forum.davidicke.com

Maailma majandusfoorumil Davosis on kinniste uste taga toimunud koosolekutel ikka ja jälle tõusetunud küsimus Saksa kantsleri Angela Merkeli peatsest tagasiastumisest tema lahtiste uste poliitika pärast Euroopa migratsioonikriisis.

Kuigi poliitilised hoovused pole veel otsustavalt Merkeli vastu pööranud, on tippjuhid juba ärevil kümme aastat kestnud Merkeli-ajastu lõpu pärast, kirjutab Bloomberg Business.

«Talle pole ühtegi asendajat,» ütles mõttekoja Eurasia Group president Ian Bremmer, kelle sõnutsi varitseb siin alanud aasta «riskantseim üllatus.»

Kahe tippjuhi hinnangul võib Merkel juba tänavu olla sunnitud tagasi astuma – olukoras, kus tema kolleegid väidavad, et migrantide ümberpaigutamise ja piiride pidamasaamise osas ühise poliitika leidmiseks on jäänud vaid paar nädalat.

Ka Kölni seksirünnakute kiiluvees keeldub Merkel ülempiiri panemisest põgenike vastuvõtmisel ning tahab anda diplomaatiale aega kuni kuu aja pärast toimuva järgmise Euroopa Liidu tippkohtumiseni, et sissevool väiksemaks saada. «Pärast seda saame anda esialgse hinnangu ning vaadata, kuidas olukord on,» ütles Merkel sel nädalal. 

Eile avaldas N24-Emnid värske arvamusküsitluse tulemused, mille järgi toetavad praegust piiramatut migratsioonipoliitikat vaid 15 protsenti sakslastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles