Eesti tippjuhid ootavad riigilt raputust ja haldusreformi

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Liis Treimann

PwC maailma tippjuhtide uuringust Global CEO Survey selgus, et Eesti tippjuhid ootavad valitsuselt eelkõige innovaatilise, majanduskasvu toetava keskkonna loomist - tänavu nimetas seda valitsuselt oodatava kolme olulisima prioriteedina koguni 75 protsenti vastanuist (mullu 63%).

Enam kui pooled vastanuist nimetasid valitsuse kolme olulisima ülesandena ka nõudlusele vastava kutseharidusõppe ja oskustega tööjõu tagamist (54%) ning tõhusalt toimivat avalikku sektorit (52%).

Tõhusa ning rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise maksukeskkonna loomine sai valitsuse prioriteetide pingereas alles neljanda koha (38%).

Samuti on langenud ootused valitsusele seoses majanduskeskkonna stabiilsuse tagamisega – ilmselt on suurenenud nende ettevõtjate hulk, kes ootavad valitsuselt põhjalikumat raputust ning on selle nimel valmis leppima teatavate järeleandmistega tegevuskeskkonna stabiilsuses.

Hinnates meie valitsuse senist hakkamasaamist ettevõtjate jaoks olulistes valdkondades, on ettevõtjad just kolmes enda jaoks kõige olulisemas valdkonnas ka valitsuse suhtes kõige kriitilisemad.

Eriti negatiivsed on ettevõtjad avaliku sektori tõhususe osas, mis on selge märk sellest, et enamik tippjuhte loodab, et paarkümmend aastat veninud haldusreform lõpuks sõnadest tegudeks vormuks.

Kiidusõnu leiavad ettevõtjad valitsusele riigi digitaalse infrastruktuuri edendamise osas, pidades viimast samas loetletud valdkondadest kõige vähem-prioriteetseks.

Uuringus osales üle 60 Eesti ettevõtte tippjuhi, kes esindasid organisatsioone, millest 46 protsenti kuulub välis- ja 42 protsenti kohalikule kapitalile ning 12 protsenti on riigi või munitsipaalomanduses. 46 protsenti uuringus osalenud ettevõtete aastakäive ületas 40 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles