Rasked ajad: Kuveit kaalub tulumaksu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor Kuveidi börsil aktsiahindu jälgimas.
Investor Kuveidi börsil aktsiahindu jälgimas. Foto: YASSER AL-ZAYYAT / AFP

Madala naftahinna tõttu tuleb Kuveidil kaaluda tulu-, ettevõtlus- ja müügimaksu kehtestamist, ütles rahandusminister Anas Al-Saleh.

Ühtlasi peaks riik mõtlema võimalusele tõsta avalike teenuste hindu ja kärpida eelarvekulutusi, vahendab Bloomberg Business Kuveidi rahandusministeeriumi pressiteadet.

Juba kolmapäeval andis Kuveidi emiir šeik Sabah Al-Ahmed Al-Sabah märku, et püksirihma ootab pingutamine – nimelt soovitas ta parlamendil tungivalt valitsusega koostööd teha ning anda välja eelarvepuudujääki pidurdavad seadused.

Pärast kuni 35-protsendilisi ülejääke võib Kuveidi eelarvet tänavu tabada defitsiit.

Viimase 12 kuuga on naftat eksportiva Kuveidi aktsiabörsi indeks kukkunud 26 protsenti. 2015. aasta esimese 11 kuuga kukkus Kuveidi naftatulu 45 protsendi jagu, Brent toornafta hind aga sama ajaga 22 protsenti.

Kuveit pole esimene Pärsia lahe riik, kes kulukärbete ja maksude suunas mõtlema on hakanud. Samu samme on arutanud isegi maailma juhtiv naftatootja Saudi Araabia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles