Ansip: suurkorporatsioonid tunnevad huvi ühtse digituru vastu

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: SCANPIX

Eile Davosi majandusfoorumilt lahkunud eurovolinik Andrus Ansip ütles Postimehele, et suurkorporatsioonid tunnevad tõsist huvi loodava Euroopa Liidu digitaalse ühisturu vastu.

Ansip kohtus Šveitsi linnas maailma majandusfoorumil kahepoolsetel kohtumistel ja paneeldiskussioonides erinevate digivaldkonnas tegutsevate suurfirmade juhtidega: CISCO, AM&T, CA Technologies, Siemens, UPS. ELi digitaalse ühisturu voliniku sõnul on ettevõtjad huvitatud sellest, et ühenduses oleks võimalik ka digiandmete vaba liikumine.

Olgugi et ELi siseturg on ühtne, ei puuduta see digitaalvaldkonda. «Aga majandus muutub iga päevaga digitaalsemaks ja näeme, kuidas need barjäärid, mis kunagi eraldasid liikmesriike Euroopas, tulevad järjest tagasi,» sõnas Ansip, kelle sõnul tähendab ühtse digitaalse turu loomine tegelikult ühisturu teistkordset loomist. «Ja kui asuda andmete lokaliseerimise ja piiramise teele, siis sellega määrame ennast maailmamajanduses järellohistajateks,» lisas ta.

Ansip kohtus eile paneeldiskusioonis ka USA kaubandusministri Penny Pritzkeriga, kellega arutatati muuseas uue üleatlandilise andmevahetusleppe üle. «Me mõlemad avaldasime veendumust, et uus turvaline Safe Harbour leping on saavutatav,» lausus volinik, kelle sõnul hakkab uus leping kardinaalselt erinema vanast.

Eelmisel aastal oktoobris tegi Euroopa Liidu Kohus otsuse, et ELi ja USA vaheline Safe Harbour leping on kehtetu. Probleemne punkt seisnes selles, et vastavalt kokkuleppele ei pidanud USA teenusepakkujate lepingud olema kooskõlas ELi andmekaitsenõuetega.

Ansipi hinnangul saab see probleem aga lahendatud. «Teatavasti pidas USA president Barack Obama 2014. aasta jaanuaris ühe märkimisväärse kõne, kus ta ütles, et kõigi isikute andmed, sõltumata sellest, kas tegemist on ameeriklaste või mitteameeriklaste omadega, tuleb Ameerika Ühendriikide territooriumil võrdsetel tingimustel kohelda,» mainis volinik, andes mõista, et läbirääkimised saavad olema edukad.

Lisaks saab uue kavandatava lepingu järgi vaadata kokkulepe iga-aastaselt üle. «See tähendab neid lepingutingimusi on võimalik alati paremaks muuta, misläbi meie kodanike kaitse saab ainult tugevneda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles