Masendav raport: 2050. aastaks on ookeanides rohkem plastmassi kui kalu

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ookeanis hulpiv plastmass
Ookeanis hulpiv plastmass Foto: SCANPIX

Maailma majandusfoorumi äsja avalikustatud raporti järgi kaaluvad praeguste trendide jätkudes 2050. aastal maailmamerre paisatud plastmassjäätmed rohkem kui seal selleks hetkeks elutsevad kalad kokku, vahendab Quartz.

«See raport demonstreerib seda, kui väga on plastikutööstuse ökosusteemi vaja revolutsioonilisi muudatusi. Tegu on esimese sammuga näitamaks, kuidas me peaks muutma plastmassi majandusest läbi minemise viise,» kommenteeris foorumi kõneisik Dominic Waughray Davosis käesoleval nädalal avalikustatud raportit.

Praeguse hinnangu järgi on ookeanides umbes 150 miljonit tonni plastmassi. Maailma plastmassitootmine on alates 1964. aastast kasvanud kakskümmend korda ning järgmise 20 aasta vältel peaks see prognooside järgi kasvama veel kaks korda. Raporti järgi suureneb maailmamerre paisatud plastmassi hulk 2025. aastani igal aastal keskmiselt 4,8 protsenti, aastatel 2025-2050 on vastav keskmine kasvunäitaja umbes 3 protsenti.

Raporti analüüsis toetutakse eeldusele, et lähimatel aastakümnetel kalade kogumass, mida hetkel hinnatakse umbes 1000 miljonile tonnile, püsib enam-vähem muutumatuna.

Sellisel juhul oleks juba 2025. aastaks plastmassi ja kalade massi suhe pea üks kolmele ning 2050. aastaks oleks sama mustri jätkumisel ookeanides plastmassi rohkem kui kalu.

Konsultatsioonifirma McKinsey & Co keskkonnauuringu järgi on pea 60 protsenti kogu maailmamerre jõudvatest plastmassjäätmetest pärit vaid viiest Kagu-Aasia riigist - Hiinast, Filipiinidest, Taist, Indoneesiast ja Vietnamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles