Draghi: vaatame rahapoliitika märtsis üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi
Mario Draghi Foto: AFP / Scanpix

Praeguses majanduskeskkonnas on euroala inflatsioon jätkuvalt madalam kui oodatud, mistõttu on võimalik, et Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu otsustab märtsi alguses rahapoliitikat muuta, ütles EKP president Mario Draghi.

«Praeguses keskkonnas on euroala inflatsioonidünaamika nõrgem kui oodatud. Järgmisel [nõukogu] kohtumisel märtsis on vaja üle vaadata ning võimalik, et muuta rahapoliitilisi samme,» ütles Draghi neljapäeval pressikonverentsil Frankfurtis.

Ta kinnitas, et rahapoliitilised meetmed, mis on alates 2014. aasta keskpaigast ette võetud, töötavad. Samuti on Draghi hinnangul nähtavalt õigustatud detsembrikuine otsus pikendada ja laiendada võlakirjaostuprogrammi 2017. aastasse.

«Varaostud kulgevad sujuvalt ning neil on jätkuvalt positiivne mõju krediidi kättesaadavusele ja hinnale,» kinnitas Draghi.

Euroopa Keskpank (EKP) teatas detsembris, et pikendab rahamahu-poliitika (QE) paketti, ostes 60 miljardi euro võrra kuus võlakirju kokku vähemalt 2017. aasta märtsini, reinvesteerides intressid; lisaks riigivõlakirjadele võib keskpank nüüd osta ka muid avaliku sektori võlapabereid.

Võlakirjaostuprogrammi eesmärk on turgutada euroala majandust ning taastada inflatsioon; üks liidu rahapoliitika eesmärke on 2-protsendilise inflatsioonimäära hoidmine.

Sama eesmärgiga otsustas EKP nõukogu detsembris ka langetada 9. detsembrist hoiustamise püsivõimaluse intressimäära 10 baaspunkti võrra -0,3 protsendile.

Neljapäevasel istungil otsustas Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu jätta hoiustamise püsivõimaluse intressimäära -0,3 protsendile, põhiliste refinantseerimisoperatsioonide pakkumisintressi 0,05 protsendile ning laenamise püsivõimaluse intressimäära 0,3 protsendile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles