Lukoili juht: naftahinna valulävi on 24 dollarit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lukoili president Vagit Alekperov.
Lukoili president Vagit Alekperov. Foto: AFP / Scanpix

Vene nafta- ja kütusefirma Lukoil juhi Vagit Alekperovi sõnul on naftatootjate valulävi 24 USA dollari juures barrelist. Sellest odavama hinna juures hakatakse massiliselt tootmist koomale tõmbama.

«Ma arvan, et hinna lävi, madalam tase, mis meid võiks oodata, nii-öelda alumine põrand - see on 24 dollarit,» ütles Šveitsis Davosis maailma majandusfoorumil viibiv Alekperov Vene ajakirjanikele. Tema sõnul näitavad kõik analüüsid, et sellest tasemest allpool pannakse seisma paljud projektid, ka töötavad projektid, vahendas TASS.

Alekperovi sõnul kohtusid Davosis omavahel ka suurte naftafirmade juhid. «Kõik kaldub sinna suunda, et teisel poolaastal algab hindade tõusu tendents,» rääkis ta.

Lukoili tööstsenaarium arvestab nafta barreli hinnaga 30 dollari juures, must stsenaarium käivitub aga 20 dollari juures. Tööstsenaariumi puhul kärbib ettevõte oma investeeringuid 1,2-1,5 miljardit dollarit ning toodangut Siberis 0,5-0,6 protsenti. Musta stsenaariumi puhul kärbitakse investeeringutest veel poolteist miljardit.

Lukoil on esimene Vene naftaettevõte, kes investeeringute kärpimisest räägib, kirjutab Kommersant. Teised ettevõtted on seni rääkinud pigem investeeringute suurendamisest, tõsi küll, seda rubladesse arvutatult. Kommersandi teatel on enamik investeerimisplaane tehtud ent barreli hinna juures 40 dollarit ja üle selle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles