Ühendriikide investeerimispank tegi Briti euromeelsetele helde annetuse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Jäämise» toetaja Londonis meelt avaldamas.
«Jäämise» toetaja Londonis meelt avaldamas. Foto: Daniel Leal-Olivas/PA Wire/Press Association Images

Goldman Sachs andis sadu tuhandeid naelu rahastamaks võitlust Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise vastu. Rahutust Brexiti pärast on märgata ka teistes Londonis tegutsevates USA suurpankades, kes olevat annetanud raha samal eesmärgil.

Goldmani kingitus annab hoogu peaministrile David Cameronile, kes loodab juba veebruaris Brüsselilt uued ja paremad Euroopa Liidu liikmelisuse tingimused välja kaubelda ning käivitada seejärel intensiivse kampaania juunis või varasügisel toimuva «jääme/väljume» referendumi kallutamiseks esimese valiku suunas.

Goldman ja annetuse saaja kampaaniagrupp Britain Stronger in Europe ei soostunud kommenteerima kuuekohalist numbrit, millest esimesena teatas Sky News, kirjutab Financial Times.

Londonis tegutsevad USA pangad lõikavad kasu ELi reeglitest, mis võimaldavad neil teha äri kõikides 28 liikmesriigis, kus on kokku ligikaudu 500 miljonit elanikku.

Ühe kõrge USA pangandustegelase sõnutsi rahastavad pangad harva sellisel viisil poliitilisi kampaaniaid. «See on ühekordne asi. Paljud arutavad [parasjagu], kas anda midagi või mitte,» ütles ta ja lisas, et otsuse tarvis tuleks minna juhatuse tasemele, sest see oleks niivõrd ebatavaline.

Teised pangad keeldusid kommentaaridest.

Mõlemad leerid peavad pankadelt saadud annetused avalikustama.

«Väljumist» propageeriva Leave.EU liider Arron Banks ütles Reutersile, et nemad oleksid Goldmani annetusest loobunud.

«Referendum on Briti rahva kampaania rahvusvaheliste pankurite aparaadi, hargmaiste maksuvältijate ja reaalsusest irdunud poliitikute vastu,» ütles Banks. «Kui Goldman Sachs oleks meile kuuekohalist pakkunud, me oleks öelnud neile, kuhu see toppida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles