Viinamüügi kartellileppe osalised pääsesid aegumise tõttu süüasjast

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juht Janek Kalvi
Liviko juht Janek Kalvi Foto: Sander Ilvest / Postimees

Ringkonnakohus tühistas viina müügihinna tõstmise kokkuleppe kohtuasjas varasema süüdimõistva otsuse, millega jäid süüdi viis firmat ja üheksa isikut, ning lõpetas kõigi osas ka kriminaalmenetluse kuriteo aegumistähtaja möödumise tõttu.

Andres Lubja ja Ilja Kulikovi õigeksmõistmise osas jäi maakohtu otsus muutmata. Prokurör Laura Feldmanis taotles apellatsioonis tühistada maakohtu otsus osaliselt, so I. Kulikovi  õigeksmõistmises, kuid see jäi rahuldamata.

Süüdistus oli esitatud AS Liviko,  Selver AS, Rimi Eesti Food AS, Maxima Eesti OÜ ja Prisma Peremarket AS-ile ning üheteistkümnele firmade esindajale.

Kõigile süüdistatavatele oli esitatud süüdistus selles, et nad osalesid konkurentsi kahjustavas kokkuleppes ja kooskõlastatud tegevuses (kokkuleppe sõlmimises), mis seisnes 40% alkoholisisaldusega pooleliitriste AS-i Liviko ja temaga konkureerivate äriühingute Altia Eesti AS-i ja Liiwi Heliis AS-i poolt tarnitavate odavate klaastaaras viinade jaehindade tõstmises ajavahemikul 25.06.2009 kuni 14.07.2009.

Ringkonnakohus leidis, et Harju Maakohtu 29. aprilli 2015 otsus tuleb kriminaalmenetlusõiguse olulise rikkumise tõttu tühistada ja kriminaalmenetlus seoses kuriteo aegumistähtaja möödumisega lõpetada.

Seaduse järgi tuleb kohtul esmalt otsustada süüdistusakti tagastamise küsimus ning alles süüdistusakti mittetagastamise otsuse järgselt on kohtul võimalik süüdistatavad kohtu alla anda. Vastupidine kohtu tegevusjärjekord ei saa olla loogiline ega mõeldav.

Maakohus andis kõik süüdistatavad 11.06.2014 kohtu alla enne kõikide kaitseaktide saamist, samuti enne kõikidele kaitsjatele kaitseaktide täiendamiseks antud tähtaja (11.08.2014) möödumist ja enne süüdistusakti prokuratuurile tagastamise küsimuse otsustamist, milline tegevus on vastuolus seadusega. Andes ülalkirjeldatud viisil süüdistatavad kohtu alla, rikkus maakohus oluliselt kriminaalmenetlusõigust, mis toob endaga kaasa kohtuotsuse apellatsiooni korras tühistamise. Kohus mõistus välja ka süüdistavate menetluskulud, mis kuuluvad hüvitamisele süüdistatavate kasuks riigieelarve vahenditest.

Prokurör Laura Feldmanis otsustas, et kaebab otsuse edasi Riigikohtusse. «Küsimus taandub sisuliselt sellele, kas Harju Maakohtu poolt süüdistatavate kohtu alla andmine oli korrektne või mitte. Prokurörina aktsepteerin tänast kohtulahendit, kuid leian siiski, et kohtu alla andmisel ei rikkunud maakohus olulisel määral kriminaalmenetlusõigust. Kavatsen tänase määruse Riigikohtus vaidlustada,» teatas Feldmanis.

AS Liviko juhataja Janek Kalvi kommenteeris kohtuotsust öeldes, et Liviko edu on saavutatud ausas konkurentsis ning AS Liviko ei ole oma konkurentidega mingeid keelatud kokkuleppeid sõlminud.

«Livikot ja juhtivat osa Eesti kaubandusest on alusetult kuriteos süüdistatud ning aastaid on käinud aja- ja energiamahukas kriminaaluurimine. Sellised protsessid on ettevõtjate jaoks kurnavad ja kulukad. Oleks hea, kui Eesti ettevõtted ei peaks aastaid pühendama kohtuasjadele, mis rajanevad valedel eeldustel ja põhjendamatutel süüdistustel,» teatas ta pressiteate vahendusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles