Aasia vedas maailma börsid taas langusesse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frankfurdi börs.
Frankfurdi börs. Foto: Reuters / Scanpix

Aasia aktsiaturgudel täna hommikul alanud langus levis üle maailma, kiskudes Euroopa turud 13 viimase kuu madalamatele tasemetele.

Aasias oli kukkumine suurim Tokio ja Hongkongi börsidel, kus indeksid Nikkei ja Hang Seng kukkusid vastavalt 3,7 ja 3,82 protsenti. Hiina mandriosa börsidel oli kukkumine väiksem, Shanghai ja Shenzheni koondindeksid langesid mõlemad täna 1,03 protsenti. Hiina indeks CSI 300 kaotas täna oma väärtusest 1,51 protsenti.

Languses olid täna ka indeksid Singapuris, Koreas, Tais, Pakistanis ja mujal.

Aasiast alanud negatiivsed meeleolud viisid kiiresti langusesse ka Euroopa turud. Euroopa aktsiaindeks STOXX 600 kukkus täna oma madalaimale tasemele alates detsembrist 2014, pühkides minema kogu mulluse tõusu. Täna kell 13 Eesti aja järgi oli Londoni indeks FTSE 3,09 protsenti, Franfurdi DAX 3,17 protsenti ning Pariisi CAC 3,27 protsenti miinuses.

Aastases võrdluses on ainsana Euroopa suurematest börsidest veel plussipoolel Kopenhaagen, kus aktsiaindeks OMX Copenhagen on mullusega võrreldes 9,26 protsenti kõrgemal. Samas kukkus ka Taani börs täna ligi kolm protsenti.

«Olen järgmise kahe kuni kolme kuu jooksul väärtpaberituru osas üsna pessimistlik. Ma ei näe päris 2008. aasta stiilis stsenaariumi, kuid näen karuturgu tulemas,» ütles Reutersile Andreas Clenow, ACIES Asset Managementi juht ja fondihaldur. Clenow' sõnul võib tulla veel vähemalt kümneprotsendine langus.

«Naftasektor domineerib nähtavalt, sest turud arvestavad madalama naftahinnaga, mis tähendab väiksemat nõudlust ja aeglasemat kasvu,» ütles Bloombergile Michael Woischneck, Lampe Asset Managementi fondijuht. «Istun praegu rahas, mitte midagi ostes, sest arvame, et asjad lähevad hullemaks. Halvima variandina näeme veel kümne protsendi suurust langust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles