Selgrootu USA: eelarvepuudujääk lastakse jälle kasvama

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kongressi hoone Kapitooliumi künkal
USA kongressi hoone Kapitooliumi künkal Foto: AFP/SCANPIX

Ameerika Ühendriikide eelarvedefitsiit sisemajanduse kodutoodangu (SKT) suhtes hakkab tänavu taas kasvama – esimest korda pärast finantskriisi.

Nagu näitavad Kongressi erapooletu eelarveameti (CBO) rehkendused, kujuneb käesoleva aasta puudujäägiks 544 miljardit dollarit ehk ligikaudu 105 miljardit enam kui mullu.

See teeb 2,9 protsenti SKTst ehk enam kui 2015. aasta 2,5 protsenti, kirjutab Financial Times.

Ajavahemikus 2016 – 2025 koguneb eelarvedefitsiiti enam kui 1,5 triljonit dollarit rohkem, kui CBO alles augustis prognoosis.

Enam kui pool lisandunud summast tekkis vahetult 2015. aasta lõpus vastuvõetud maksusoodustuste pikendustega.

Tegemist on kannapöördega pärast aastaid kestnud puudujääkide kärpimisi tulenevalt kulutuste piiramisest ja USA majanduse paranemisest.

CBO hoiatas, et kui praegused trendid peaksid jätkuma, võib USA võlg kolme kümnendiga kerkida 155 protsendi peale SKTst ning ületada senise rekordi. Möödunud aastal oli USA riigivõlg 73,6 protsenti SKTst ja tõotab tänavu tõusta 86,1 protsendi peale.

«Nii suur ja kasvav võlg tooks kaasa tõsised tagajärjed eelarvele ja rahvale,» ütles CBO. Ameti president Maya McGuiness juhtis tähelepanu sellele, et majanduse kasvufaasi arvestades on tegemist murettekitava arenguga.

«Allakäik peegeldab absoluutset poliitilise tahtejõu puudumist teha eelarve osas mistahes vajalikke valikuid,» ütles McGuiness ja lisas, et eelarveolukorra halvenemine «on suures osas enda poolt põhjustatud, keeldudes maksmast mistahes arveid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles