Raport: lähiaastatel kaob tehnoloogia arengu tõttu 5 miljonit töökohta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raport: tehnoloogia arengule jäävad jalgu peamiselt naiste töökohad
Raport: tehnoloogia arengule jäävad jalgu peamiselt naiste töökohad Foto: SCANPIX

Maailma majandusfoorumi eile avalikustatud raporti järgi kaob tehnoloogiliste arengute tõttu 15 maailma juhtivas majanduses 2020. aastaks 5 miljonit töökohta.

Raporti järgi on kadumas tegelikult lausa 7,1 miljonit töökohta, kuid samal ajal tekitab tehnoloogia areng juurde 2 miljonit uut töökohta. Maailma majandusfoorumi raport puudutab 15 uuringusse kaasatud riiki. Nende majandustes on kokku 1,86 miljardit töötajat, mis esindavad 65 protsenti maailma tööjõust.

Kõige suurema löögi saavad kontori- ja administratiivtöötajad. Samuti on töökohad automatiseerimise tõttu ohus tervishoius, energia- ning finantssektoris.

Lisaks märgitakse raportis, et naissugu puudutab töökohtade kadumine meessoost rohkem, kuna naised on traditsiooniliselt tegevad nendel aladel, mis jäävad lähiajal tehnoloogia arengule jalgu. Kui mehed saavad järgneva viie aasta jooksul iga kolme kaotatud töökoha kohta ühe töökoha juurde, siis naised kaotavad iga uue töökoha kohta viis töökohta.

Kõige rohkem töökohti tekib lähema viie aasta jooksul juurde arvutite ja matemaatikaga seotud tööstustes, samuti ei tohiks töö puudumise tõttu kurta insenerid ja arhitektid.

Ka juhtide ja äri-, finants- ning müügispetsialistide arv peaks raporti järgi järgneva viie aasta jooksul maailma tippmajandustes üha suurenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles