Hiina ime: oodatust kehvem SKT kasv viis börsid tõusule

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiakauplejad maakleribüroos Fuyangi linnas. Seinal olev tabloo kuvab aktsiahindu punaselt; Hiinas tähistab punane värv tõusu.
Aktsiakauplejad maakleribüroos Fuyangi linnas. Seinal olev tabloo kuvab aktsiahindu punaselt; Hiinas tähistab punane värv tõusu. Foto: CHINA DAILY / REUTERS

Hiina täna avaldatud neljanda kvartali sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kasv jäi analüütikute ootustele alla ning ka tööstustoodangu ja jaemüügi kasv oli väiksem kui ennustatud. Hiina börsid reageerisid uudistele aga üle kolmeprotsendise tõusuga, panustades sellele, et kehv SKT kasv paneb riigi kasutama uusi majanduse stimuleerimise meetmeid.

Hiina SKT kasvas neljandas kvartalis 6,8 protsenti mulluse sama ajavahemikuga võrreldes, 0,1 protsendipunkti vähem kui analüütikute ootuste keskmine. Sama palju jäi ootustele alla tööstustoodang, mis kasvas aastaga kuus protsenti. Jaemüügilt oodati 11,3 protsendi suurust aastakasvu, tegelik kasv oli aga 11,1 protsenti.

Hiina kogu aasta SKT kasvas mullu 6,9 protsenti, mis on enam-vähem see tulemus, mida valitsus ootas (seitse protsenti).

Analüütikute hinnangul veenab oodatust nõrgem neljanda kvartali tulemus Hiina valitsust ja keskpanga lisama erinevaid stimulatsioonimeetmeid, nagu näiteks intressimäärade kärpimine või laenutagatisreservide kohustusliku määra vähendamine. «On võimalus, et pankade kohustusliku reservi määra kärbitakse,» ütles Bloombergile Northeast Securitiese analüütik Shen Zhengyang.

Uute stiimulite ootus suunas Hiina aktsiaturud tõusule. Shanghai koondindeks tõusis 3,22, Shenzheni koondindeks 3,57 ja CSI 300 indeks 2,95 protsenti. Hiina suurimaid börsifirmasid ühendava CSI 300 siseselt tõusid enim tööstussektori aktsiaid, eriti infrastruktuuri- ja ehitusfirmade omad, mis võidaksid ka odavamatest laenudest enim. Hiina raudteefirma China Railway Group ja ehitusettevõtte Power Construction aktsiad jooksid koguni päevasisesse kümneprotsendilisse tõusulimiiti kinni.

Lisaks stiimulite ootusele tugevdasid aktsiaturge ilmselt ka riiklike fondide ostud. Langusperioodide järel juba üsna rutiinseks saanud riigifondide rahasüstidest börsile küll ametlikult ei teavitata, kuid turuosalised märkavad raha juurdevoolu. «Riiklik meeskond võib astuda mängu, et kindlustunnet suurendada,» märkis Bloombergile Reorient Financiali analüütik Steve Wang.

Hiina turgude positiivne meeleolu aitas ka teisi Aasia aktsiaturge. Tokio peamised indeksid olid täna ligi poole protsendiga plusspoolel, Korea indeks KOSPI tõusis 0,6 ning Taiwani indeks TAIEX 0,56 protsenti.

Hiinast alanud positiivsus levis samuti Euroopa turgudele, kus Frankfurdi indeks DAX oli lõuna ajal 1,68, Pariisi indeks CAC kaks ning Londoni indeks FTSE 1,44 protsendiga tõusus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles