Kas Tusk kaldub Poola poole?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Endine Poola peaminister ja nüüdne Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk asus eile erinevale seisukohale ülejäänud Euroopa Liidu juhtkonnast ning seadis küsimärgi alla Brüsseli otsuse käivitada ametlik uurimine küsimuses, kas Poola uued meedia- ja kohtuseadused rikuvad õigusriigi põhimõtteid.

Tusk kinnitas end küll uskuvat, et Euroopa Komisjon tegutses juurdlust käivitades «heauskselt», kuid hoiatas samas, et niiviisi võidakse ajada veelgi teravamaks suhted Brüsseli ja Poola konservatiivse erakonna Õiguse ja Õigluse (PiS) valitsuse vahel, kirjutab Financial Times.

«Ma ei suhtu sellesse [uurimisse] eriti innukalt,» ütles Tusk pärast kohtumist Poola presidendi Andrzej Dudaga.

«Komisjon tegutseb heauskselt. Ta tahab olukorda selgitada, ta ei taha Poolat alandada ega häbimärgistada. Aga ... seda saab saavutada teiste meetoditega, mitte ilmtingimata selle protseduuri käivitamisega,» selgitas Tusk.

Samas andis Tusk Dudale ja tema liitlastele mõista, et nood võivad oma riskantse käitumisega rikkuda ära aastakümneid kestnud kõva töö toomaks Poolat rahvusvaheliste suhete suure laua taha.

Nimelt on Poola meedia- ja kohtumeetmeid tabanud Euroopa liidrite kriitika ning kõlanud on nõudmised, et asjasse sekkuks Obama administratsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles