Vendade Sõnajalgade plaan pani kohalikud protestiallkirju koguma

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark
Tuulepark Foto: Peeter Langovits

Vendade Sõnajalgade plaan asendada Saaremaal Salme tuulepargis kaks eelmise põlvkonna tuulikut ühe uue ja võimsamaga pani kohalikud protestiallkirju korjama, kirjutab Saarte Hääl.

Tallinnas registreeritud Eesti Elekter ASi juhatuse liige Andres Sõnajalg esitas eelmise aasta 27. aprillil Salme vallavalitsusele taotluse projekteerimistingimuste väljastamiseks, et asendada Salme tuulepargis kaks Enercon E40 tuulikut uue põlvkonna Enercon E101 tuulikuga.

«Uute tuulikute nimivõimsus on 3 MW ja torni kõrgus jääb samaks, nii nagu see on määratud kehtiva detailplaneeringuga, mistõttu on tegemist üksnes tuulikute kaasajastamisega, mis eeldab muu hulgas vundamendi rekonstrueerimist,» selgitas Andres Sõnajalg.

Selle aasta 11. jaanuaril toimunud Salme vallavalitsuse istungil arutati Salme valla elanike ühispöördumist Salme tuulepargi asjus. «Ohtu tunnetades on esitatud palve mitte rahuldada Eesti Elekter ASi taotlust tuulepargi rekonstrueerimiseks kavandatud viisil,» seisab istungi protokollis.

Saarte Hääle andmetel kirjutas pöördumisele alla veerandsada Salme alevikus elavat inimest. Elanike peamine mure on, et selles piirkonnas valdavalt puhuva läänetuulega kandub tuuliku müra majadeni.

Lisaks tekitavad pöörlevad tiivikulabad visuaalset reostust ja veel kardetakse, et seadme pöörlemisel tekkiv vibratsioon levib tuuliku vundamendist maapinna kaudu majadeni. Sellekohaseid uuringuid aga tehtud pole.

Poetaguse piirkonna elanikud kurdavad, et aina kõrgemaks muutuva tuulepargi naabruses oleva kinnisvara hind langeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles