Kava muudab kogumispensioni väljamaksed paindlikumaks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: rahandusministeerium

Rahandusminister Sven Sester saatis eile tutvumiseks välja pensionisüsteemi väljamaksete muutmise plaani, millega püütakse muuta süsteemi paindlikumaks ja läbipaistvamaks.

Praegune pensionisüsteem, kus lisaks riiklikule pensionile on ka kohustuslik kogumispension ehk nn teine sammas ja vabatahtlik kogumispension ehk kolmas sammas, loodi 13 aastat tagasi. Teise samba väljamakseid on tehtud alates 2009. aastast ehk nüüdseks kokku seitse aastat ning esimeste väljamaksete ajal oli jõutud teist pensionisammast koguda üsna lühikest aega.

Esialgu puudutab teise samba väljamakseid suhteliselt väikest osa elanikkonnast – vähem kui kümnendikku pensionäride koguarvust. 2014. aasta lõpuks oli teise samba pensionile õigus 25 154 inimesel, kellest teise samba väljamaksete avaldusi oli esitanud veidi enam kui kolm neljandikku (19 324 inimest). Kokku oli samal ajal Eestis 300 151 vanaduspensionäri. Igal aastal lisandub 3000–4000 teise sambaga liitunud pensionäri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles