Šokolaaditootjad võitlevad väheneva kakaosaagiga

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harilik kakaopuu ja tema viljad
Harilik kakaopuu ja tema viljad Foto: Wikipedia.org

Nõudlus šokolaadi järgi on suurem kui kunagi enne. Eriti nüüd, kui hiinlased ja indialased ostavad üha enam šokolaadi ja komme, mis olid nende jaoks väga kaua aega luksus, mida nad endale lubada ei saanud.

Kuid samal ajal kakaotootmine üha väheneb. Eelmisel aastal vähenes näiteks maailma suuruselt teises kakaotootja riigis Ghanas toodang väga järsult. Seetõttu on ka kakao hind alates 2012. aastast tõusnud ligi 40 protsenti, kirjutab Wall Street Journal.

See sunnib suuri šokolaaditootjaid nagu Mondelez International (Oreo küpsiste tootja) ja Mars Inc. (M&Mi ja Snickersi tootja) farmeritele appi tõttama.

Hinnangute järgi võiks kakaotoodang olla kaks kolmandikku suurem kui praegu, kui Ghanas ja Elevandiluurannikul farmerid teadlikumalt põllumajandusega tegeleksid.

Mure kakaotoodangu pärast on nii suur, et 10 suurimat šokolaaditootjat ja -töötlejat nõustusid 2014. aastal, et hakkavad omavahel jagama teadmisi põllumajanduspraktikast.

Eelmisel aastal tõusis nõudlus šokolaadi järele globaalselt 0,6 protsenti 7,1 miljoni tonnini ning seda vedas 5,9 protsendiga Aasia. Kakaotoodang aga kukkus 3,9 protsendi võrra 4,2 miljoni tonnini. Need numbrid on nii erinevad seetõttu, et šokolaadis sisaldub peale kakao ka suhkur ja sageli ka piim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles