USA turgude meeleolu pööras väga karuseks

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhiivifoto: NYSE aktsiamaaklerid 15. septembril 2008, kui Lehman Brothers pankrotiavalduse esitas.
Arhiivifoto: NYSE aktsiamaaklerid 15. septembril 2008, kui Lehman Brothers pankrotiavalduse esitas. Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

Müügi- ja ostuoptsioonide suhe (Put-Call Ratio, PCR), indikaator mida laialt kasutatakse turu meeleolu hindamiseks, jõudis eilsel USA börside languspäeval ühe aegade kõrgeima väärtuseni. See tähendab, et investorite seas domineerib meeleolu, et aktsiaturud on teel edasisele langusele.

Traditsiooniliselt ostavad investorid rohkem ostuoptsioone kui müügioptsioone. Kui PCR on 0,5 lähedal, ehk ostuoptsioone ostetakse topelt nii palju kui müügioptsioone, on turgude meeleolu positiivne ja käes on tõusev ehk nn pulliturg. Kui PCR on aga 1 ja enam ehk müügioptsioonide kogus ületab ostuoptsioonide oma, on investorite meeleolu pigem negatiivne ja oodatakse langevat ehk nn karuturgu.

Suurte fondide haldajad tavatsevad osta positsioonide kaitseks indeksaktsiate müügioptsioone. Et sellised tehingud turu meeleolu uurimist ei mõjutaks, arvutatakse PCRi ilma indeksaktsiate optsioonideta. See indikaator, Equity PCR (EPCR), näitab täpsemalt, mida investorid edasi ootavad juhtuvat.

USAs optsioonikauplemist korraldava Chicago optsioonibörsi CBOE andmetel oli EPCR väärtus eile 1,14, mis on viimase kümne aasta jooksul üks kõrgemaid. Kõrgem on see olnud vaid 28. detsembril (1,21) ning 2008. aasta likviidsuskriisi ajal.

Infot ajaloolisse konteksti pannes: esmaspäeval, 17. märtsil 2008 oli EPCR 1,34 ning samal päeval läks põhja ja müüdi JPMorganile üks USA vanimaid investeerimispanku Bear Stearns. Kolm päeva varem reedel oli EPCR 1,16 ehk ligikaudu samal tasemel mis eile.

15. septembril 2008 oli EPCR 1,18. Samal päeval esitas investeerimispank Lehman Brothers pankrotiavalduse. Tasemele 1,16 jõudis EPCR ka 19. novembril 2008, mil USA kongress hääletas maha USA autotootjate esialgse väljalunastamisplaani.

Ehkki likviidsuskriisi ajal hakkasid börsid kukkuma juba 2008. aasta algusest, peetakse karuturu alguseks USAs tehniliselt 27. juunit, mil peamised indeksid olid oma tippudest 20 protsenti allapoole tulnud. Indeksid jõudsid oma põhjani alles kolmveerandi aasta pärast, 9. märtsil 2009.

Reedel oli Nasdaqi koondindeks 15,5 protsenti madalamal viimase 52 nädala tipust ja Dow Jones 14,7 protsenti madalamal. Seega karuturg veel ametlikult käes ei ole, ei olnud ka augusti ja septembri lõpus, mil indeksid samamoodi kukkusid. Kuid mullu sügise algul ei indikeerinud EPCR veel sugugi karuturu peatset tulekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles