Itaalia blokeeris Türgi abiraha

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Matteo Renzi ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker suhtlemas.
Itaalia peaminister Matteo Renzi ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker suhtlemas. Foto: ilfoglio.it

Itaalia vastuseisu tõttu nurjus eile Euroopa Liidu rahandusministrite lõplik kokkulepe 3 miljardi euro eraldamise osas Türgile sisserände piiramise meetmete tarvis Euroopa suunal.

Nimelt nõudis Itaalia rahandusminister Pier Carlo Padoan, et kogu 3 miljardit eurot peab tulema Euroopa Liidu eelarvest ning liikmesriigid ei peaks panustama.

Praeguse plaani kohaselt antakse 1 miljard eurot Euroopa Liidu eelarvest ning ülejäänud 2 miljardit eurot panevad välja liikmesriigid, kirjutab Wall Street Journal. Raha läheks põgenike elamistingimuste parandamiseks Türgis.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ründas seepeale Itaaliat teravas toonis: «Itaalia jahmatav reserveeritus Süüria põgenike fondi kaasrahastamisel Türgis on miski, mida mina ise täielikult seletada ei oska,» ütles Juncker pressikonverentsil.

Ta selgitas samas, et Euroopa Liidu 1 miljardi abil saab teatud summad siiski juba Türgile üle kanda.

Aga Juncker sõidab veebruaris ise Itaaliasse, et Brüsseli ja Rooma suhteid klaarida. «Teate, mul on suurim respekt ja armastus Itaalia peaministri vastu ja tal on kalduvus demoniseerida ja kritiseerida komisjoni mil iganes tal selleks võimalus avaneb. Ma tõesti ei tea miks ta seda teeb,» ütles Juncker.

Eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem väljendas omalt poolt lootust, et Itaalia loobub oma vastuväidetest «väga, väga varsti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles