Brüssel plaanib põgenike «poolautomaatset» jaotamist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid ja Ungari politsei vastakuti Budapesti raudteejaamas 2015. aasta 1. septembril.
Migrandid ja Ungari politsei vastakuti Budapesti raudteejaamas 2015. aasta 1. septembril. Foto: reuters.com

Euroopa Liidu migratsioonivolinik Dimitris Avramopoulos valmistab ette «süsteemi, mille alusel [varjupaiga]taotlejad eraldatakse poolautomaatselt liikmesriikidele.»

Lõppeval nädalal europarlamendi liikmete ees oma kava tutvustades jättis Avramopoulos detailsemalt selgitamata, kui palju inimesi kõnealuse kava kohaselt ümber paigutataks ning millistel tingimustel.

Kõnelustega kursisolevad Euroopa Liidu diplomaadid ütlesid Wall Street Journalile, et kui mõni riik seiaks silmitsi sissevooluga, mis käib neil üle jõu, jagataks teatav osa koormast ühtlaselt teiste Euroopa Liidu liikmesriikide vahel ära.

«Meil tuleb olla realistlikud ja ausad,» ütles Avramopoulos. «Olukord läheb üha hullemaks. Sel aastal talvist pausi polnud: jõulude ja aastavahetuse ajal oli saabumisi 3000 – 4000 päevas.»

Diplomaatide hinnangul tekitab valmiv süsteem paksu pahandust. Kui eelmisel aastal 40 000 migranti ja põgenikku liikmesriikide vahel kvootide alusel jagamisele määrati – lähtudes riikide rahvaarvust, majandusest, töötusmäärast ja varasematest pingutustest põgenike vastuvõtmisel – puhkes liikmesriikide vahel kuid kestnud tüli.

Järgmiseks võeti Ungari, Slovakkia, Tšehhi ja Rumeenia vastuseisule ja osalemisest keeldumisele vaatamata vastu kava veel 120 000 migrandi ja põgeniku osas.

Slovakkia on otsuse kohtusse kaevanud ning sama on lubanud teha ka Ungari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles