S&P langetas ühe pügala võrra Poola krediidireitingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Poola lipuga.
Mees Poola lipuga. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline reitinguagentuur S&P langetas reedel Poola krediidireitingut ühe pügala võrra tasemele BBB+, viidates valitsuse «institutsioone nõrgestavatele» sammudele.

S&P jättis reitingu väljavaate negatiivseks.

«Reitingulangetus peegeldab meie seisukohta Poola institutsiooniliste tasakaalumehhanismide olulisest õõnestamisest,» teatas S&P avalduses, viidates Poola konservatiivse Seaduse ja Õigluse (PiS) partei valitsuse sammudele riigi sõltumatute institutsioonide endale allutamiseks.

«Ilmselt on oodata konstitutsioonikohtu sõltumatu ja tõhusa töö võime õõnestamist, mille toob meie hinnangul kaasa kohtu koosseisu ja otsustusprotsessi muutmine,» teatas agentuur.

S&P viitas ka Poola uuele meediaseadusele, mis annab valitsusele ulatusliku kontrolli riigimeedia üle, ning meetmetele, mis lubavad sel muuta avaliku teenistuse struktuuri.

«Meie hinnangul kahjustavad need meetmed Poola institutsioonide tugevust ja lähevad kaugemale meie oodatud poliitikamuudatustest seoses üldvalimistega.» 

S&P sõnul jääb Poola reitingu väljavaade negatiivseks. Agentuur hoiatas, et PiS-i viljeletav valitsuse sekkumine majandusse ja heldete sotsiaalkulutuste plaanid «toovad Poola kindlasse makromajanduslikku juhtimisse tagasikäigu».

Teine reitinguagentuur Fitch säilitas Poola krediidireitingu tasemel «A-» stabiilse väljavaatega.

Poola valitsuse karmikäeline tegevus on tekitanud pingeid suhetes Euroopa Liiduga. Euroopa Komisjon arutas kolmapäeval Poola õigusriigi olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles