Norra kuulutas välja naftatööstuse kriisi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra naftafirma Statoil puurplatvorm Snorre A Põhjameres.
Norra naftafirma Statoil puurplatvorm Snorre A Põhjameres. Foto: Statoil / Scanpix

Naftahinna kukkudes alla 30 USA dollari barrelist on tootjad Norras hullemas olukorras kui keset 2008. aasta pilkast pimedust.

Norra «[nafta]tööstus on nüüd kriisis, me ei saa seda eitada,» ütles Norra naftadirektoraadi (NPD) peadirektor Bente Nyland Bloombergile.

Nylandi sõnutsi on hindade langemine tekitanud trendi, kus naftafirmad kalduvad keskenduma kiiretele tuludele «väärtuse loomise asemel pikemas perskeptiivis.»

Samal ajal välistab valitsus edasised stiimulid ning loodab selle asemel krooni devalveerimisele, mida tehakse kooskõlas naftahinna langemisega aitamaks eksportijaid riigi teistes tööstusharudes.

Samuti nõjatub Norra üha tugevamalt oma 805 miljardi dollari suurusele varafondile.

«Finantskriis polnud sellega võrreldes midagi,» ütles Swedbanki analüütik Teodor Sveen Nilsen. «Naftauuringud langevad. See pole hea ei Norrale ega Norra mandrilavale.»

Eile ennustas Norra naftadirektoraat käesolevaks aastaks investeeringute kukkumist 10 protsendi jagu ning languse pidevat jätkumist kuni aastani 2019. Riigi suurimad tootjad eesotsas Statoiliga peavad kasumis püsimiseks koondama tuhandeid töötajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles