Nn taastuvenergial oli rekordinvesteeringute aasta

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelide puhastamine.
Päikesepaneelide puhastamine. Foto: SCANPIX

Investeeringud päikese- tuule ja teistesse nn taastuvenergiatesse olid eelmisel aastal rekordilised 329 miljardit dollarit; võimsusi lisandus 121 gigavatti, mis oli samuti kõigi aegade rohkem, vahendab Bloomberg.

Tegelikult poleks seda pidanud juhtuma, sest kivisöe, nafta ja maagaasi hinnad on viimase 18 kuuga kukkunud nii madalatele tasemetele, mida pole nähtud aastakümneid. See oleks pidanud põhjustama taastuvenergia investeeringute jaoks keerulise aasta. Juhtus aga vastupidi.

Teiseks põhjuseks, miks investeeringuid oleks pidanud olema vähenem, on Euroopa. Kunagine suurima energeetikasse investeerija eelmise aasta investeeringud taastuvenergiasse langesid madalaiamale tasemele alates 2006. aastast.

Euroopa mahajäämuse kompenseeris aga Hiina, kes investeeris taastuvenergiasse rekordilised 111 miljardit dollarit. See on 17 protsenti rohkem kui 2014. aastal ning peaaegu sama palju kui investeerisid Euroopa ja USA kokku. USAs kasvasid kulutused 7,5 protsent 56 miljardi dollarini.

Kõige suurem üllatus tuli aga väiksematest riikidest. Esimest korda tuli enam kui pool investeeringutest nn puhtasse tehnoloogiasse arenenud riikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles