Advokaat: Eestis võib tööandja vajadusel lugeda töötaja kirju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Nõmper
Ants Nõmper Foto: Erakogu

Eilne Euroopa Inimõiguste Kohtu otsus Eestis revolutsiooni kaasa ei toonud, sest kuigi töölepinguseadus käsib austada töötaja privaatsust, ei keela see lugeda töötaja e-posti, sõnas advokaadibüroo Raidla Ellex juhtivpartner Ants Nõmper. 

Euroopa Inimõiguste Kohtu lahendi sisu oli Nõmperi sõnul prognoositav. Kohtul oli vaja tasakaalustada töötaja privaatsuse vajadus ja tööandja kontrollisoov. Kohus leidis, et kui tööandja on keelanud töötajal erasuhtluseks tööandja poolt antud vahendeid kasutada, siis on tööandjal õigus ka kontrollida sellest kohustusest kinnipidamist, selgitas ta. 

«Seega ei tohi niisama meilisuhtlust jälgida, vaid teha seda ainult kontrolli eesmärgil. Kontrollimise käigus kogutud tõendid on kohtukõlbulikud,» sõnas Nõmper.

Eestis see lahend midagi väga ei muuda. Nõmper selgitas, et töölepinguseadus käsib juba praegu tööandjal austada töötaja privaatsust, kuid ei keela vajadusel lugeda töötaja e-posti. Tööandja peab olema oma töötajatele selgitanud, mis tingimustel tööandja töötaja privaatsfääri sekkub ning töötaja peab sellega arvestama.

«Kui töötaja soovib vältida, et tema kirjavahetust saaks jälgida, siis on kõige parem erakirjavahetuse hoida lahus tööalastest kirjavahetusest, kasutades teisi seadmeid või kommunikatsioonikanaleid. Kui siiski soovitakse kasutada tööandja poolt antud vahendeid, siis tuleb töötajal selgelt eraldi märgistada tööalane ja eraviisiline kirjavahetus ning ta peab saama loa tööandjalt eraviisilise kirjavahetuse pidamiseks,» ütles Nõmper. 

Reeglid kirjavahetuse pidamiseks on olemas ka Andmekaitse Inspektsiooni kodulehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles