Kruuda: asume otsima võimalusi Alta Foodsile maksmiseks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda.
Oliver Kruuda. Foto: Liis Treimann

«Asume otsima võimalusi, kuidas otsust täita,» kommenteeris Oliver Kruuda kohtuotsust, mis kohustab tema kontrollitavat firmat Luterma maksma pankrotistunud Alta Foodsi kasuks 6 miljonit eurot (94 miljonit krooni) koos viivisega.


«Eilne otsus on hea uudis eelkõige Alta Foodsi võlausaldajatele,» tõdes Kruuda. «Asume otsima võimalusi, kuidas otsust täita, 100 miljonit pole päevapealt täna kellegil anda. Hakkame pankrotihalduriga rääkima, kuidas need vastastikused Alta pankrotipesaga seotud nõuded lõpuks formuleeruvad.»

«Miks tehti selline otsus, selle jätaks advokaatidele õiguslikult hinnata,» lisas ta.

Tallinna ringkonnakohus otsustas eile, et jääb jõusse 2009. aasta suvel tehtud Stockholmi Kaubanduskoja vahekohtu otsus, millega Lutermalt mõisteti Alta Foodsi kasuks välja 6 miljonit eurot ja viivis. Tänaseks ulatub välja mõistetud summa koos viivisega Alta Foodsi teatel 7,2 miljoni euroni.

Vaidlus pärineb Alta Foodis sõnul 2007. aasta septembris sõlmitud tehingutest, kus Alta Capital ning Luterma leppisid kokku Tere piimatööstuse ja Kalevi šokolaaditööstuse müügis Alta Capitalile. Tehingu alusel maksis Alta Capital Oliver Kruuda kontrollitavale Lutermale ettemaksu 6 miljonit eurot. Seoses süveneva finantskriisiga ei õnnestunud Altal tehingut õigeaegselt finantseerida, ning Luterma taganes seetõttu lepingutest 2008. aasta juunis ning jättis ettemaksu Altale tagastamata. Selline otsus oli aga vastuolus müügilepingu tingimusega, mille kohaselt kandis finantskriisi tekkimise riski Luterma. Kuna Luterma ei olnud nõus ettemaksu tagastama, pöördus Alta oma õiguste kaitseks vahekohtu poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles