OPEC plaanib kriisikoosolekut naftatootmise võimaliku kärpe arutamiseks

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria naftavarude minister ja OPECi president Emmanuel Kachikwu OPECi tippkohtumisel detsembris.
Nigeeria naftavarude minister ja OPECi president Emmanuel Kachikwu OPECi tippkohtumisel detsembris. Foto: HEINZ-PETER BADER / REUTERS

Naftatootjate organisatsioon OPEC plaanib tulla erakorraliselt kokku märtsis, sest kukkuv toornafta hind häirib juba kõiki organisatsiooni liikmeid, isegi Saudi Araabiat, rääkis Nigeeria naftavarude minister ja OPECi president Emmanuel Kachikwu visiidil Abu Dhabis. Kriisikoosoleku teema on ilmselt üks: tootmise kärped.

Kachikwu sõnul on liikmesriigid juba alustanud läbirääkimisi OPECisse mittekuuluvate tootjatega, sealhulgas Venemaaga, et nad ühineks tulevase tootmismahu kärpega hinna tugevdamiseks, vahendas Bloomberg.

«Kindlasti vaatame tahame kohtumist teha märtsi alguses,» ütles Kachikwu «Algul on OPECil kindlasti vaja kokku saada ja otsustada oma positsioon enne kui hakata pidama läbirääkimisi teiste tootjatega tootmise kärpimise üle.»

OPECi järgmine korraline tippkohtumine on planeeritud toimuma juunis.

Detsembris OPECi tippkohtumise ajal maksis Brenti toornafta barrel 43 USA dollarit, täna läheneb hind kiiresti 30 dollarile. 40 protsenti maailma naftast tootev OPEC otsustas detsembris, et loobub tootmismahu piirangutest, misjärel USA, Saudi Araabia ja Venemaa suurendasid toodangut, veelgi suurendades lõhet pakkumise ja nõudluse vahel.

«Ükski OPECi liige, kaasa arvatud Saudi Araabia, pole õnnelik hinna kukkumise üle pärast detsembri nõupidamist,» ütles Kachikwu. Ta ei nimetanud kriisikoosoleku plaani tagant lükkavaid liikmesriike, kuid märkis, et Saudi Araabia oli detsembris sellise koosolekuga nõus kui teised leiavad konsensuse.

Kachikwu sõnul taipasid OPECi ministrid pärast konsensuse puudumist detsembri nõupidamisel, et hind jätkab langust. Tema kinnitusel on kõrge tootmishinnaga frakkijad näidanud üles vastupidavust madalale hinnale ning neist saab naftamajanduse võrrandis ilmselt kindel tegur.

«Ma tõesti loodan, et hind ei kuku alla 30 dollari, seda kõigi ellujäämise ja heaolu huvides,» ütles Nigeeria naftavarude minister. «Kuid minu prognoos on, et asi läheb hullemaks, enne kui ta läheb paremaks.»

Ta ennustas nafta hinda aasta lõpuks 40 ja 50 dollari vahel barrelist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles