EVR Cargo veomaht kukkus aastaga 26,6 protsenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubarongid.
Kaubarongid. Foto: Peeter Langovits

Eesti riigile kuuluva raudtee-kaubaveoettevõtte EVR Cargo veomaht kahanes aastaga 26,6 protsenti ehk 4,2 miljonit tonni 11,6 miljoni tonnini. 

Kaubavahetus Venemaaga vähenes EVR Cargo teatel mullu 18 protsenti 6,7 miljoni tonnini, Lätiga 63 protsenti 0,5 miljoni ning Kasahstaniga 88 protsenti 0,2 miljoni tonnini. Kaubavahetus kasvas Leedu ja Valgevenega, vastavalt 69 protsenti 0,7 miljoni ja 54 protsenti 0,9 miljoni tonnini.

Transiitvedude maht kahanes aastaga 25 protsenti 7,21 miljoni tonnini, moodustades 62 protsenti kogu veomahust.

EVR Cargo juhatuse esimehe kohusetäitja Paul Lukka sõnul iseloomustab eelmist aastat tervikuna ulatuslik veomahu langus pea kõigis kaubagruppides.

«Enim mõjutas kaubavahetust majanduslik olukord ida pool, kuid madalast elektrihinnast tingituna on kohaliku elektritoodangu vähenemise tõttu ka põlevkivivedu siseturul langenud,» sõnas Lukka.

Konteinerkaupade aastane veomaht kahanes 40 protsenti 44 812 konteinertingühikuni (TEU). «Mullune konteinervedude maht peegeldas majandussuhteid Venemaa ja ülejäänud maailma vahel. Ka alanud aastal tuleb konteinervedude prognooside osas olla ettevaatlik seoses Venemaa impordi vähenemise ning suurenenud konkurentsiga Venemaa enda sadamatega,» ütles Lukka.

Mullu oli suurima veosekäibega kaubagrupp väetised, mille veomaht suurenes aastaga 11,2 protsenti 3,72 miljoni tonnini. «Loode-Venemaal asuvatele väetisetootjatele on Eesti transpordikoridor atraktiivne nii pakutava teenuse kvaliteedi, veokorralduse kui ka terminalide töö osas, seega ootame väetiste osas mõõduka kasvutrendi jätkumist ka alanud aastal,» märkis Lukka.

Väetistele järgnesid mahult mineraalsed vedelad kütused 3,71 miljoni tonniga (-42 protsenti), põlevkivi 1,68 miljoni tonniga (-37 protsenti), keemiakaubad 1,05 miljoni tonniga (-15 protsenti) ning puistekaubad 0,4 miljoni tonniga (-47 protsenti).

Tänavuseks prognoosib EVR Cargo veomahtude jätkuvat vähenemist viie protsendi ulatuses. «Naftasaaduste vedu jätkab vähenemist tulenevalt regiooni ning Eesti-sisese konkurentsi tihenemise tõttu,» ütles Lukka.

Suurematest investeeringutest on EVR Cargol tänavu kavas alustada kogu veduripargi kaasajastamise aluseks oleva manöövervedurite moderniseerimisega, vagunipargi järk-järgulise uuendamisega ning vagunite kapitaalremondiga. Kevadel valmib Tapal ka uus vagunite pesu- ja värvitsehh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles