Šveitslastel palutakse maksude maksmisega viivitada

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Zugi linnale Šveitsis.
Vaade Zugi linnale Šveitsis. Foto: ARND WIEGMANN / REUTERS

Mõne Šveitsi omavalitsuse ametnikud pöörduvad tänavu maksumaksjate poole ebatavalise palvega: olge nii kenad ja viivitage oma maksude maksmisega nii kaua kui võimalik.

Väike kuid rahakas Zugi kanton Zürichi lähistel on andnud teada, et lõpetab soodustused maksude varajase tasumise eest, kirjutab Financial Times.

Miks nii? Seepärast, et mida kauem raha kantoni kontodel on, seda tõenäolisemalt tekib väljaminekuid Šveitsi pankade negatiivsete intressimäärade tõttu.

Kanton kalkuleerib, et liigutus säästab neile 2,5 miljonit Šveitsi franki (2,3 miljonit eurot) aastas.

Haruldane palve, mida teised kantonid kajana korrata võivad, kujutab endast Šveitsi keskpanga «franginõrgendamise» meetmete järjekordset ootamatut tagajärge.

Aasta tagasi loobus Šveitsi keskpank (SNB) katsetest piirata frangi väärtust euro suhtes olukorras, kus Euroopa Keskpank (EKP) üritas ühisraha väärtust alla tõmmata.

Vähendamaks Šveitsi varade atraktiivsust on SNB lükanud riigi ametlikud intressimäärad sügavale alla nulli. Kommertspangad kallavad selle üha hoogsamalt suuremate klientide kaela edasi.

Sisuliselt tähendavad negatiivsed intressimäärad, et hoiustajad maksavad võimaluse eest oma raha panka parkida.

«Arvestades kauakestvat madalate intressimäärade faasi Šveitsis ning maksmisele kuuluvaid negatiivseid intressimäärasid ei ole kanton huvitatud klientide motiveerimisest maksta [maksud] varakult,» seisab Zugi võimude pressiteates. «Vastupidi, kantoni huvi on saada raha nii hilja kui võimalik – et maksta vähem negatiivseid intresse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles