Maailma suurim veehoidla on «üliohtlikult» tühi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kariba veehoidla tamm.
Kariba veehoidla tamm. Foto: bloomberg.com

Sambia ja Zimbabwe piiril paiknev maailma suurim veehoidla seisab silmitsi «üliohtlikult» madala veetasemega, mis võib tuua kaasa hüdroelektrijaamade seiskumise. Sambia elektrivarustus sõltub hüdroenergiast enam kui 95 protsendi ulatuses.

Põud ja vee liigtarbimine Sambia ja Zimbabwe poolt on toonud Zambezi jõele tekitatud Kariba järve veetaseme juba niivõrd madalale, et elektritoomine on vähenenud enam kui poole võrra.

28. detsembri seisuga oli 180 km³ mahuga Kariba täitumus vaid 14 protsenti, kusjuures aasta tagasi oli vastav protsent 51, kirjutab Bloomberg Business.

«Olukord on kohutav,» ütles Sambia energiaminister Dora Siliya. «Ma palvetan. Me istume siin ja piidleme taevast ja ütleme: «Palun, Kariba tasemed on juba üliohtlikult madalad.»»

Ministri sõnutsi tuleb elektrijaamade töö täielikult katkestada, kui vihmad end jätkuvalt oodata lasevad.

Sambia kui Aafrika suuruselt teise vasetootja kaevandused on pidanud piirama elektrikasutust ning nõjatuma kallile ekspordile ajal, mil metallihindade kukkumine on juba põhjustanud mõnede kaevanduste sulgemise ning pühkinud minema üle 10 000 töökoha.

Majapidamised ja ettevõtted peavad saama hakkama kuni 14 tundi kestvate elektrikatkestustega päevas.

Hüdroelektrijaamade töö katkemise puhuks on Sambia valitsus valmistanud ette eriotstarbeliste soojuselektrijaamade püstipaneku, mis toodaksid märtsi alguseks 250 megavatti. Naaberriigi Mosambiigi rannikule toodaks 200-megavatine laev-elektrijaam ning juuniks peaks tööle hakkama ka söega köetav jaam (300 megavatti).

Tipptundidel on Sambia elektrinõudlus reeglina umbes 2000 megavatti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles