EL käsib Belgial suurfirmadelt 700 miljonit eurot maksuraha sisse nõuda

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa konkurentsivolinik Margrethe Vestager.
Euroopa konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon teatas, et valikulised maksusoodustused, mida Belgia andis ülemäärase kasumi maksustamise korral, on ELi riigiabieeskirjade kohaselt ebaseaduslikud.

Sellest korrast on kasu saanud vähemalt 35, peamiselt ELis asuvat rahvusvahelist ettevõtjat, kellel tuleb nüüd tasumata maksud Belgiale maksta.

Belgia ülemäärase kasumi maksustamise kord, mida rakendatakse alates 2005. aastast, võimaldas teatavatel hargmaistel ettevõtjatel maksta Belgias eelotsuste alusel oluliselt vähem makse. Selle korra kohaselt vähendati ettevõtte tulumaksuga maksustatavat summat 50 % kuni 90 % võrra, et tasakaalustada nn ülemäärast kasumit, mis väidetavalt tuleneb sellest, et tegemist on rahvusvahelise kontserniga.

Alates sellest, kui komisjon 2015. aasta veebruaris uurimise algatas, on Belgia ülemäärase kasumi korra peatanud ega ole selle alusel teinud ühtegi uut eelotsust. Siiski saavad ettevõtjad, kelle suhtes on nimetatud korra alusel alates selle kohaldamise algusest 2005. aastal juba eelotsused tehtud, sellest jätkuvalt kasu.

Komisjoni otsuses nõutakse Belgialt, et ta lõpetaks ülemäärase kasumi korra rakendamise ka edaspidi. Lisaks tuleb Belgial – selleks et kõrvaldada nimetatud korra alusel soodustatud ettevõtjatele ette nähtud ebaõiglane soodustus ja taastada õiglane konkurents – sisse nõuda kogu tasumata jäänud maksusumma vähemalt 35-lt hargmaiselt ettevõtjalt, kes ebaseadusliku korra alusel kasu said.

See, millised ettevõtjad tegelikult ebaseadusliku maksustamiskorra alusel kasu said ja igalt ettevõtjalt sissenõudmisele kuuluv täpne summa tuleb nüüd kindlaks teha Belgia ametiasutustel. Komisjoni hinnangul on selle maksu suurus kokku 700 miljonit eurot.

Alates 2013. aasta juunist on komisjon uurinud maksusoodustuste tegemise korda liikmesriikides. Komisjon laiendas uurimist 2014. aasta detsembris nii, et see hõlmab kõiki liikmesriike. Komisjon otsustas 2015. aasta oktoobris, et Luksemburg ja Madalmaad on andnud ettevõtjatele Fiat ja Starbucks valikulisi maksusoodustusi. Lisaks on komisjonil käimas kolm põhjalikku uurimist (Apple Iirimaal, Amazon Luksemburgis ja McDonald's Luksemburgis), kus uuritakse eelotsuste kooskõla riigiabieeskirjadega.

Võitlus maksudest kõrvalehoidumise ja maksupettuse vastu on üks komisjoni peamisi prioriteete.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles