Suurim LNG tootja Katar kaotab turuosa

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katar on ikka veel maailma suurim veeldatud gaasi müüja. Pildil manööverdatakse Katarist pärit LNG tankerit Al Nuamani Poolas Swinoujscies äsja avatud LNG terminali.
Katar on ikka veel maailma suurim veeldatud gaasi müüja. Pildil manööverdatakse Katarist pärit LNG tankerit Al Nuamani Poolas Swinoujscies äsja avatud LNG terminali. Foto: Lukasz Szelemej / AP

Maailma suurim veeldatud gaasi (LNG) tootja Katar on USA ja Austraalia uute tootmisvõimsuste turuletulekuga kiiresti oma turuosa kaotamas. Selle asemel, et võidelda turuosa säilitamise pärast hambad ristis nagu Saudi Araabia naftaturul teeb, on väike Pärsia lahe äärne monarhia aga valinud teise tee.

Kahe Katari LNG tootja, Qatargasi ja RasGasi veeldatud gaasi tehaste kombineeritud võimsus on kokku ligi 80 miljonit tonni aastas. Tehased toodavad üsna tipuvõimsuse lähedal, tarnides turule 77-76 miljonit tonni aastas, kuid rohkem tehaseid Katar praegu rajada ei plaani.

Gaasi hind on langenud nagu nafta hind ning nagu naftaturulegi, on veeldatud gaasi turule lisandumas ja juba lisandunud hulk tootjaid. Kui suurim naftatootja Saudi Araabia vastas konkurentide turuletulekule tootmise suurendamisega, et turuosa säilitada, siis Katar tootmismahtu kasvatada teha ei kavatse, vaid naudib oma positsiooni maailma efektiivseima ja ühtlasi kasumlikema LNG tootjana, kirjutab Bloomberg.

2012. aastal ulatus maailma veeldatud gaasi toodang 240 miljoni tonnini, millest Katari osa oli kolmandik. Tänavu ootavad analüütikud maailma tootmismahtu ületavat 300 miljoni tonni ning kolme aasta pärast 400 miljoni tonni piiri.

«Me ei püüa hoida juhtrolli,» ütles Bloombergile RasGasi aseesimees Ibrahim Ibrahim. «Paljudel on gaasi, kuid meil on integreeritud projekt.»

RasGasi tootmiskulud on eri hinnangutel 1,6 USA dollarit tonni kohta, samal ajal kui USAs on kulu keskmiselt 7,6 dollarit ning Austraalias 13,5 dollarit. Analüütikute sõnul ei tasukski praeguste hindade juures uute LNG tehaste püstitamine end eriti ära.

Selle asemel, et ise laieneda, ostab Katar end sisse teistesse projektidesse. Katarile kuulub 70 protsenti Texases veeldatud gaasiga tegelevast ühisettevõttest Golden Pass Products; teine osanik on Exxon.

Samuti on karta, et suured ostjad, kes teevad mitmeaastaseid suuremahulisi lepinguid, mis Katari ärimeestele enim meeldivad, kasutavad nafta- ja gaasitoodete turu madalseisu endale hinna sobivamaks rääkimiseks. Näiteks Petronet, India suurim gaasi importija, võitles eri allikate hinnangul endale äsja välja senisest 50 protsenti soodsama lepingu RasGasiga, säästes üle miljardi dollari. Aastal 2020 aeguvad mitmed Katari firmade senised tarnelepingud ja kui ülepakkumine selleks ajaks jätkub, tuleb ka seal järeleandmisi teha.

«Me oleme turu muutumisest teadlikud,» ütles Bloombergile Ibrahim RasGasist. «meil on hea positsioon. Keegi ei saa meiega võistelda.»

Eestist pindalalt neli korda väiksemas Kataris elab 2,2 miljonit inimest. Oma sissetulekud valdavalt gaasist teeniv Katar on inimese kohta maailma rikkaim riik: 2014. aastal ulatus riigi sisemajanduse kogutoodang elaniku kohta 134 182 dollarini, mis on kaks ja pool korda rohkem kui naabril Saudi Araabial.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles