Käsitööõlle buum USAs jätkub: pruulikodade arv lõi kõigi aegade rekordi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlledegustatsiooni giid laseb New Yorgis asuva Brooklyn Brewery pruulikoja maitsmisruumis õlut kannudesse.
Õlledegustatsiooni giid laseb New Yorgis asuva Brooklyn Brewery pruulikoja maitsmisruumis õlut kannudesse. Foto: Sara Hylton / Reuters

USA õllepruulide liidu Brewers Associationi teatel lõi pruulikodade arv riigis mullu ligi pooleteist sajandi taguse rekordi.

Mullu novembris oli liidu andmeil USAs 4144 õllepruulikoda. Eelmine rekord pärines aastast 1873, mil Ühendriikides oli 4131 pruulikoda. Toona oli aga elanike arv seitse ja pool korda väiksem ning riigi kogu õlletoodang kaks ja pool korda väiksem.

Koos industrialiseerumisega langes pruulikodade arv 19. sajandi lõpuks alla 2000 ning koos keeluseadusega kiiresti nullini. Keeluseaduse tühistamisest kuni 1990ndateni pole pruulikodade arv USAs aga tuhandet ületanud, püsides 1970ndatel koguni alla 200.

Brewers Associationi peaanalüütiku Bart Watsoni on rekordi löömine aga alles algus. Väikepruulikodade ja käsitööõllede buum USAs jätkub; liidu teatel avatakse USAs keskmiselt üle kahe pruulikoja päevas.

«Käsitööõllede pruulikojad on osa kohalikust elust, nende abil naaseme kohapeal pruulitud õllede traditsiooni juurde,» rääkis Watson. «Endiselt on oma pruulikojata tuhandeid linnu, piisavalt suuri, et pruulikoda ära elatada. Turule sisenemiseks on kõrgele kvaliteedile ja eri sortidele panustavatel pruulijatel palju soodsaid võimalusi.»

Brewers Associationi tunamulluse statistika kohaselt ulatus ainuüksi käsitööõllede turu maht USAs 20 miljardi dollarini. Aastaga kasvas käsitööõllede läbimüük üle 22 protsendi. Väikepruulikodade käes on praegu hinnanguliselt juba viiendik USA õlleturust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles