Uuring: maailmamajanduse taastumine takerdub

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

USA ettevõtete optimism on viimastel kuudel järsult langenud, kuid majanduse väljavaateid peetakse nõrgemaks terves maailmas, näitab KPMG avaldatud uuring Pulse.


Maailmamajanduse taastumise hoog on vähenemas ning paljude ettevõtete ootused äritegevuse osas on tagasihoidlikumad, teatas KPMG.

Värske uuring näitab, et globaalne ärioptimism on viimase 12 kuu kõige madalamal tasemel.

KPMG Baltics OÜ juhatuse esimees Andris Jegers ütles, et ettevõtlussektori meeleolud on halvenenud.

«KPMG hinnangul on ootuspärane, et majanduse taastumine on keerulisem lääneriikides. Samas pakub leevendust tõsiasi, et vaatamata näitajate halvenemisele on märkimisväärne osa vastajatest endiselt positiivselt meelestatud,» märkis Jegers.

Teenustesektori ettevõtetest usub äritegevuse elavnemisse 47 protsenti (juunis 53 protsenti), samas kui tööstussektori optimistide hulk langes üheksa protsendipunkti võrra 51 protsendile.

Kehvemaks peetakse ka äritulude väljavaateid: mõlema sektori hinnangud on halvenenud kaheksa protsendipunkti võrra, vastavalt 43 ja 49 protsendile.

Tööhõive väljavaated püsivad keskpärased: teenustesektoris leidis 24 ning tööstussektoris 27 protsenti, et nad suurendavad lähema aasta jooksul töötajate arvu.

Tööhõive vallas on mõlemas sektoris kõige optimistlikumad Brasiilia firmad ning teisalt näevad töötajate vähenemist Hispaania ning tööstussektoris ka Kreeka ettevõtted.

BRICi riikide (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina) suhtumised on vähe muutunud, kuid muret teevad USA ja Jaapan.

Kui veel suvises uuringus paistis USA silma kõige suurema positiivsusega, siis nüüd on toimunud suur kukkumine, nii et mõned indikaatorid on langenud koguni paarikümne protsendipunkti võrra.

ELis on liikunud kasvuootused teenustesektorisse, kus äriaktiivsuse näitaja on kolme ja poole aasta kõrgeim - 42,1 protsenti (+8,5 protsenti võrreldes juuniga 2010).

Kontrastina on tööstussektori optimism langenud viimase aasta madalaimale tasemele ehk 39,4 protsendile (‑5,1 protsenti).

Antud trend ilmneb hästi Saksamaal, mille puhul võib loota, et aktiivsem teenustesektor kompenseerib tööstuse kehvemad väljavaated ning aitab ELi suurimal majandusjõul taastuda.

Prantsusmaa ja Itaalia näitajad on mõlemas sektoris head; kõige suuremad mured on endiselt Hispaanias, Iirimaal ja eriti Kreekas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles