Keskpankur: valuutasõda ohustab maailma majanduskasvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kui maailmas käivat valuutasõda keegi ei peata, siis mõjub see maailma majanduskasvule laastavalt, ütles India keskpanga president Raghuram Rajan, kes on endine Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) peaökonomist, kirjutab Dagens Industri.

Üleilmses destruktiivses valuutasõjas kaevatakse kaevikuid üha sügavamaks. Võitlus käib selle nimel, missugune keskpank suudab valuutakurssi rohkem alla saada, et sel moel hankida oma riigile konkurentsieeliseid, väidab Rajan, vahendab BNS.

Valuutakursse püütakse mõjutada otseste valuutamanipulatsioonidega, nagu toimivad Hiina, Jaapan, Šveits. Aga seda tehakse ka kaudsete keskpangameetmetega, nagu teeb näiteks Euroopa Keskpank.

Kui globaalset valuutasüsteemi ei looda, siis valuutasõda jätkub ja maailmamajandus kannatab. Praegune süsteemitus sunnib riike võistlema rahapoliitika lõdvendamises, kus võitjaid ei ole, ütles India keskpankur.

Ülimadalad intressimäärad ja raha trükkimine ning finantssüsteemi kapitali pumpamine on andnud väikese majanduskasvu. Samal ajal püsib tugev poliitiline vastuseis võlgade mahakandmisele, tõelistele kasvureformidele, piirangute kaotamisele ja erastamisele.

Rahvusvahelised institutsioonid nagu IMF peavad võtma vastutuse globaalse süsteemi eest ning läbi nägema ja taunima ebakonventsionaalseid rahapoliitilisi meetmeid.

Ei ole kahtlust, et nii arenenud riigid kui ka arenevad riigid peavad kiirustama, et majanduskasvu hoogustada vältimaks poliitilise olukorra destabiliseerumist, ütles Rajan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles