PRIA maksab tänavu kenakese ühtse pindalatoetuse

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIA
PRIA Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) edastas Postimehele andmed, palju maksab amet tänavu umbes 16 000 taotlejale hektari kohta ühtset pindalatoetust – see on 1265,79 krooni hektari kohta ehk 159 krooni rohkem kui mullu.

Lisaks sellele maksab PRIA osadele taotlejatele põllumajanduskultuuri täiendavat otsetoetust, mis on hektari kohta 343,43 krooni ehk 31 krooni enam kui mullu.


Tänavu maksab PRIA esmakordselt ka piimandussektori eritoetust kuni sajapealistele karjadele, mis on 1157,47 krooni piimalehma kohta. Seejuures saavad kuni 50-pealiste karjade omanikud terve selle summa, 51-100 pealiste karjade omanikud aga 80 protsenti ehk 926 krooni piimalehma kohta.

Esimesed PRIA maksed jõuavad arvetele 3. detsembril. Kõigepealt makstakse välja ühtne pindalatoetus ja seda neile klientidele, kes esitasid korrektse taotluse elektroonilise kliendiportaali E-Pria vahendusel.


Üle miljardi
Eelarvete põhjal läheb detsembris maksmisele kokku 1,1 miljardit krooni ühtset pindalatoetust, põllumajanduskultuuri täiendavat otsetoetust maksab PRIA tänavu välja 165,2 miljonit. Sellele lisaks lükkub 80 miljoni krooni põllumajanduskultuuri täiendava otsetoetuse maksmine jaanuari. Piimasektori eritoetust maksab tänavu PRIA 19,6 miljonit krooni.


Need taotlejad, kes on viieaastase kohustuseperioodi seoses aastate 2004-2006 Maaelu Arengukava, saavad veel tänavu keskkonnatoetustega kätte 23,3 miljonit krooni. Uue Maaelu Arengukava ehk 2007-2013 perioodi keskkonnatoetused makstakse aga välja tuleva aasta algul.


Nagu varasematelgi aastatel, saadab PRIA posti teel käskkirja väljavõtted vaid neile, kelle toetusi on vähendatud või pole toetust määratud.  Neile, kellele makstakse toetus täies mahus, ei saadeta ka käskkirja väljavõtet.


Nimesid kodulehel pole
Tänavu on uudne ka see, et seoses Euroopa Inimõiguste Kohtu otsusega on alates 9.novembrist keelatud avalikustada (sh PRIA kodulehel) andmeid eraisikutele ja FIEdele makstavate toetuste kohta. Seega avalikustab PRIA vaid ettevõtetele määratavad toetused. Eraisikud ja FIEd saavad neile määratud ja makstud summade kohta seega ülevaate E-PRIA kaudu.


Umbes 16 000 pindalatoetuste ootaja seas on üle 14 400 eraisiku, kes oma andmeid enam PRIA koduleheküljelt ei näe (loe samal teemal ka eilset Postimeest – toim).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles