Pillesaar: IT-ettevõtteid peletavad Eestist maksud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Pillesaar
Jaan Pillesaar Foto: Mihkel Maripuu

IT-ettevõtted lahkuvad nii Eestist kui Euroopast kõrge maksukoormuse tõttu, sest on absurd, et pool ajast täidab ettevõte riigikassat, sõnas  tarkvaraarendaja Helmes omanik Jaan Pillesaar.

«IT ettevõtted ei lahku mitte ainult Eestist, vaid kogu Euroopast. 15 maailma suurima tehnoloogiafirma hulgas ei ole mitte ühtegi Euroopa Liidu firmat, ja selle üks peamisi juurpõhjuseid on maailma kõrgeimad tööjõumaksud Euroopa Liidu riikides,» sõna sPillesaar, lisades, et olukord, kus pool käibest läheb maksudeks, on absurd. See tähendab, et piltlikult töötab ettevõte pool ajast riigikassa täitmiseks. «Ka Helmese kui tarkvara arendaja maksukoormus tööjõult Eestis on absoluutarvuna suurem, kui ettevõtte kasum.»

Ning see probleem ei puuduta ainult tarkvaraettevõtlust. Kõrged tööjõumaksud tähendavad, et kogu teenussektor on pärsitud. «Aga teenussektor moodustab tänapäeva majandusest umbes 70 protsenti,» ütles Pillesaar, tähendades, et need on arstid, insenerid, riigitöötajad, teadlased ja õpetajad. Kui maksudega jõuliselt pärsitakse 70 protsenti riigi majanduspotentsiaalist, siis kahjustab see majandust väga palju.

Siit edasi algab tema sõnul juba negatiivse tagasiside spiraal – kui majandus ja turg kahanevad, siis ei soovi siia tulla ka investeeringud. «Mis omakorda sunnib inimesi lahkuma. Ja nii edasi,» sõnas ettevõtja.

Tema sõnul on lahkumise põhjuseid veel. «Start-upid lahkuvad enamasti sellepärast, et neile vajaliku kompetentsiga tööjõudu Eestist ei leia ja teiseks ei ole investorid nõus sõlmima lepinguid Eesti seadus- ja maksuruumis. Skype peakontor registreeriti Luksemburgi minuteada nii seaduste kui maksude pärast,» ütles Pillesaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles