Ka Soome lööb elektritarbimise rekordeid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome elektrivajadust aitab külmadel talveilmadel katta Rootsist toodud elekter. Pildil Soome ja Rootsi vahelise elektrikaabli Fennoskan alajaam Raumas.
Soome elektrivajadust aitab külmadel talveilmadel katta Rootsist toodud elekter. Pildil Soome ja Rootsi vahelise elektrikaabli Fennoskan alajaam Raumas. Foto: ABB

Külmade ilmade tõttu on ka Soomes elektritarbimine mitme viimase aasta rekordtasemel. Omamaiste tootjate kõrval rahuldab nõudlust peaasjalikult Rootsist ja Venemaalt, aga ka Eestist imporditud elekter.

Soome rahvusringhäälingu YLE teatel on Soome tiputarbest 14 900 megavatist kodumaised jaamad katnud üle kahe kolmandiku, ehk 10 700 megavatti. Ülejäänu on imporditud Rootsist ja Venemaalt, vähesel määral ka Eestist.

«Võimsusest puudust pole, kui võrgus või tootjate juures rikkeid ei tule,» ütles YLE-le võrguettevõtte Fingrid planeerimisjuht Timo Kaukonen.

Pea kogu Soome elektritootmise võimsus on Fingridi teatel praegu käigus, varus on veel vaid 2000 megavati jagu avariireservvõimsust.

Elektri börsihind on Soomes päeva jooksul kõikunud 30 ja 99 euro vahel megavatt-tunnist ning kõige kõrgemat hinda on YLE teatel oodata õhtuks. Siiski pole elektri hind veel nii kõrge, et tööstus hakkaks seetõttu tootmismahtu kärpima.

Olukorda arvestades hindab Fingrid siiski, et hind on praegu isegi mõistlik. «Sellest olukorrast saame üle. Peame lootma, et ilmataat asja parandab,» ütles Kaukonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles