Eesti Energia käivitas odava gaasi ja suure nõudluse tõttu Iru gaasiploki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iru elektrijaam.
Iru elektrijaam. Foto: Liis Treimann

Odava gaasihinna ja kasvanud Tallinna soojustarbe tõttu käivitas Eesti Energia jaanuaris varem pikalt reservis olnud Iru elektrijaama gaasil töötava koostootmisploki.

«Saabunud külmade ilmadega on Tallinna soojuskoormus kasvanud ja samas on gaasihind selline, mis võimaldab käivitada ka kolm aastat reservis seisnud gaasil töötava energiaploki, mis toodab nii soojust kui ka elektrit,» ütles Eesti Energia meediasuhete juht Kaarel Kuusk BNSile.

«Gaasiplokk töötab, kuni on piisavalt soojuskoormust, mis omakorda sõltub ilmast, ning ka elektrihind peab olema sobilik,» lisas ta.

Iru elektrijaama gaasiplokk on koostootmisplokk, mis toodab nii soojust kui ka elektrit: soojus läheb Tallinna ja Maardu kaugküttevõrku ning elekter elektrivõrku.

Iru elektrijaamas toodab Eesti Energia aasta läbi elektrit ja sooja jäätmepõletusplokis, mis kütusena kasutab segaolmejäätmeid. Lisaks 2013. aastal valminud jäätmepõletusplokile on Iru elektrijaamas võimalik soojust ja elektrit toota ka gaasil ja vedelkütustel töötavates energiaplokkides.

Gaasiplokk toodab praegu elektrit 70-megavatise võimsusega ja soojust 180-megavatise võimsusega. Gaasiploki projekteeritud elektriline võimsus on 90 megavatti ja soojuslik võimsus 225 megavatti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles