Septembris kahekordistus masinate ja seadmete eksport-import

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Masinate ja seadmete kaubavahetuse eestvedamisel kasvas septembris mullu sama ajaga võrreldes kaupade eksport jooksevhindades 41 protsenti ja import 35 protsenti, teatas statistikaamet.

Septembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 13,2 miljardi krooni (847 miljoni euro) väärtuses ja imporditi Eestisse 13,5 miljardi krooni (862 miljoni euro) eest.

Kaubavahetuse puudujääk oli 0,3 miljardit krooni (15 miljonit eurot), mis vähenes üle kahe korra võrreldes 2009. aasta septembriga.

Eestist eksporditi septembris enim masinaid ja seadmeid (veerand Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (13 protsenti) ning metalle ja metalltooteid (10 protsenti).

Võrreldes eelmise aasta septembriga suurenes masinate ja seadmete eksport kaks korda ehk 1,6 miljardit krooni (103 miljonit eurot).

Oluliselt suurenes ka metalli ja metalltoodete (72) ning puidu ja puittoodete eksport (41 protsenti).

Septembris veeti Eestisse kõige rohkem sisse masinaid ja seadmeid (27 protsenti Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (13) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11 protsenti).

Võrreldes 2009. aasta septembriga kasvas masinate ja seadmete import ligi kaks korda ehk 1,7 miljardit krooni (110 miljonit eurot). Oluliselt suurenes ka metalli ja metalltoodete import.

Peamised ekspordi sihtriigid olid Rootsi (17 protsenti Eesti koguekspordist), Soome (16 protsenti), Läti ja Venemaa (kumbki 10 protsenti).

Võrreldes eelmise aasta septembriga eksport Rootsi kahekordistus. Eksport suurenes oluliselt ka Soome ja Venemaale.

Rootsi eksporditi peamiselt elektriseadmeid, puitu ja puittooteid, Soome elektriseadmeid ja mööblit, Lätti naftasaaduseid ja mehaanilisi seadmeid ning Venemaale mehaanilisi seadmeid, värve ja lakke.

Peamised riigid, kust Eestisse septembris kaupu imporditi, olid Soome (16 protsenti Eesti koguimpordist), Saksamaa ja Rootsi (kumbki 12 protsenti).

Enim suurenes kaupade sissevedu Soomest ja Rootsist. Soomest imporditi peamiselt naftasaadusi ning elektriseadmeid, Saksamaalt ja Rootsist sõidukeid ja nende osi ning elektriseadmeid.

Tänavu üheksa kuu jooksul (jaanuar-september 2010) kasvas kaupade eksportkäive Eestist 28 protsenti ning importkäive Eestisse 23 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Läti eksportkäive kasvas samal ajal 29 protsenti ja Leedu eksport 28 protsenti (import vastavalt 18 ja 29 protsenti).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles