Sutter: põlevkivitööstusele on veel väga vara lõppu kuulutada

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pariisi kliimaleppest on tehtud liiga emotsionaalseid järeldusi ja põlevkivitööstusele on lõppu veel väga vara kuulutada, ütles Eesti Energia juht Hando Sutter intervjuus ajalehele Põhjarannik.

Kui Pariisist tuli teade kliimaleppe sünni kohta, siis hakkasid Eestis järgmistel päevadel levima suured pealkirjad, et nüüd on põlevkiviajastul lõpp käes. Mida see lepe põlevkivitööstuse tuleviku kohta teie hinnangul tähendab?

Loomulikult oli Pariisi kohtumine väga märgiline ja oluline, aga sellest tulenevaid järeldusi on tehtud liiga emotsionaalselt. Ma soovitan huvilistel kliimaleppe veidi rohkem kui 30 lehekülje pikkuse teksti ise läbi lugeda ning uurida, milles siiski tegelikult kokku lepiti. Seejärel peaks iga mõtlev inimene mõistma, et põlevkivitööstusele on lõppu veel väga vara kuulutada.

Oluline on teada, et Euroopa Liit on kliimasoojenemisvastases protsessis teerajaja ning siin lepiti väga ambitsioonikad eesmärgid riigijuhtide tasandil kokku juba 2014. aasta oktoobris. Muu hulgas lepiti kokku, et 2030. aastaks vähendatakse CO2 emissioone 1990. aastaga võrreldes 40 protsenti ja 2050. aastaks 80 protsenti. Need on igal juhul suuremad eesmärgid, kui nüüd Pariisis kokku lepiti.

Eesti Energia plaanid on Euroopa Liidu poolt seatud eesmärkidega täiesti kooskõlas. Nende täitmisega pole mitte mingit probleemi, me saame hakkama. Meie jaoks ei ole Pariisi leppega mitte midagi muutunud. Samas tuleb aru saada, et eelmisel aastal tuli Euroopast vaid 9 protsenti kogu maailma süsinikdioksiidi heitmetest. Praegu on selle suurimad emiteerijad Hiina ja India.

Globaalset pilti vaadates on väga oluline, et nüüd võtsid ka need riigid endale teatud eesmärgid. Varem oli see eksklusiivselt Euroopa Liidu nii-öelda erahobi ahistada oma tööstust. Seega pealkirjadel, et Pariisi leppega on nüüd põlevkivitööstusega automaatselt lõpp, tegelikkusega mingit seost küll pole. See on vastutustundetu emotsionaalne hõige.

Emotsionaalset poolt ei saa sugugi eirata, sageli reageerivad ka turud just nimelt emotsioonidele, aga mitte ühe või teise dokumendi sisule. Kuivõrd see lepe võib signaalina mõjutada Eesti Energia reitinguid, turuväärtust, noorte huvi siduda oma tulevik selle tööstusharuga ja veel paljusid olulisi asju?

Minu arvates on täiesti vale võtta Eesti Energiat fossiilina. Küsitakse, kas kodanik Hando Sutter on Eesti Vabariigi viimane fossiil. Ei ole. Eesti Energia on kogu Baltikumi suuremaid taastuvenergia tootjaid. Põlevkivi kõrval oleme me Baltikumi suuruselt teised tuulest energia tootjad, meil on piirkonna kõige nüüdisaegsem prügipõletusjaam, meil on Eesti suurimad hüdroenergia võimsused.

Loe pikemalt Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles