Kross: andmelao rajamine Tallinna takerdus Venemaa-Ukraina sõja tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Andres Haabu / Postimees

Kuigi Euroopa suurima andmelao ehitamine Tallinnasse pidi algama juba eelmisel aastal, kadus riigikogu liikme Eerik-Niiles Krossi sõnul projekti eestvedajatel Venemaa-Ukraina sõja ja julgeolekuohu tõttu 170 miljoni eurose serveripargi rajamise soov.

Kross rääkis 2013. aasta lõpus BNS-ile, et läbirääkimised andmelao ehitamiseks on jõudnud lõppfaasi ja arendaja poolt on huvi olemas. «Ma praegu peast täpselt ei mäleta, aga see esimene faas peaks valmis saama kas 2014. aasta lõpuks või 2015. aasta alguseks,» sõnas ta.

Teisipäeval ütles Kross BNS-ile, et andmelao arendamise plaanid olid küll kindlad, kuid serveripargi eestvedajad eesotsas Data Valley Enterprises esindaja Jussi Vartiaineniga kaotasid Tallinnasse investeerimise huvi pärast seda, kui Venemaa ründas Ukrainat ja regioonis suurenes julgeolekuoht.

«Ei saa öelda, et neil kadus huvi kohe pärast Venemaa agressiooni, aga järk-järgult oli näha, et andmeladude ehitamise soov meie regiooni takerdub,» märkis Kross, lisades, et kuigi viimasel ajal pole ta Vartiaineniga rääkinud, siis ilmselt on investeering Tallinnasse vähemalt aastateks maha kantud.

«Olin väga entusiastlik, et aidata arendajaid andmelao Tallinnasse toomisel. See loogika tundus väga ilus ja projekt tundub tõenäoline ka praegugi, kuid lõppude lõpuks ei hinda seda riski ainult mina,» rääkis Kross.

Andmelao rajamine pidi toimuma mitmes osas ja vähemalt kahes erinevas kohas. Projekti eestvedajatel oli kavas esimeses faasis investeerida 170 miljonit eurot, millega oli plaanis luua 30 000 ruutmeetri suurune serveripark.

«Investeeringu eesmärk on rajada Eestisse Euroopa suurim andmeladu suuruses 200 000 ruutmeetrit, mis pakub teenuseid globaalsetele suurettevõttele. Investeeringu kogumaksumus ulatub 600 miljoni euroni,» rääkis Vartiainen toona.

Andmeladu on rajatis, mille eesmärk on majutada arvutisüsteeme ja nende komponente, näiteks telekommunikatsiooni ja andmeladustamise süsteeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles