Eesti ühisrahastusplatvormid laienevad välismaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henri Laupmaa firmast Fundwise.
Henri Laupmaa firmast Fundwise. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti suuremad ühisrahastusplatvormid soovivad laieneda Eestist väljapoole, et saada osa kasvavast turust.

Fundwise OÜ juhatuse liikme Henri Laupmaa sõnul tuleb laienemist ühisrahastuse kontekstis vaadelda nii kapitalitaotlejate kui investorite poolt. Läänemere ümbruses on põhjamaades palju investoreid, kellel on raha ning kes otsivad sellele head tootlust, samas kui Ida-Euroopas on palju ettevõtteid, kellel on laienemiseks uut kapitali vaja. "Loomulikult saab kapital liikuda ka vastupidi," lisas Laupmaa.

"Kindlasti plaanime tegevust välismaale laiendada. Selget otsust pole veel teinud, küll aga vaatame lõuna poole näiteks Ungarisse ja Tšehhise laienemise võimalusi," ütles Crowdestate OÜ juhatuse esimees Loit Linnupõld BNSile. Seadusandlikel põhjustel on võimalikud turud piiratud. "Näiteks Poola turg on väga suur, aga juriidilistel põhjustel on sinna minna väga keeruline, sisuliselt võimatu," lisas Linnupõld.

Bondora tegevjuhi Pärtel Tombergi sõnul on pikema-ajaline eesmärk laieneda üle Euroopa. Käesoleval aastal laienemise kohta pole lõplikku otsust veel tehtud ja sõltub ettevõtte muude tegevuste õnnestumisest. «Praegu vaatame ainult eurotsooni riike, mis on vähemalt sama suure turuga kui Soome, seega võimalike riike on umbes kaheksa,» ütles Tomberg. «Teeme mitmetes riikides ettevalmistustöid, kui mõnele poole siseneks otse, siis kaalume ka võimalust teiste ettevõtete partnerina turule siseneda,» lisas ta.

Linnupõllu sõnul ennustatakse aastateni 2020 kuni 2025 igal aastal ühisrahastusturu kahekordistumist, mistõttu on tingimused tegevuse laienemiseks soodsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles