Sri Lankalt leiti maailma suurim sinine tähtsafiir

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurim sinine tähtsafiir Aadama täht.
Maailma suurim sinine tähtsafiir Aadama täht. Foto: BBC

Sri Lanka gemmoloogid kinnitasid, et maailma suurim tähtsafiir on leitud sealsest leiukohast. Colombo gemmoloogia instituut mõõtis vääriskivi kaaluks 1404,49 karaati (üks karaat = 0,2 grammi) ja kinnitas, et nemad pole mitte millelegi suuremale sertifikaati teinud.

Vääriskivi hind peaks olema vähemalt 100 miljonit USA dollarit ning selle omanik usub, et saab selle oksjonil müüa 175 miljoni dollariga. Sri Lanka on oluline vääriskivide eksportija ning vääriskivide tööstuse suurus on 103 miljonit dollarit aastas.

«Kohe kui ma seda nägin, otsustasin selle osta,» ütles BBC-le kivi praegune omanik, kes soovib jääda anonüümseks. «Kui mulle kivi toodi, kahtlustasin, et see võib olla maailma suurim sinine tähtsafiir. Nii ma riskisin ja ostsin selle,» lisas ta.

Omaniku sõnul on kivi ostuhind absoluutselt konfidentsiaalne.

Kivi leiti Lõuna-Sri Lankas asuvast Ratnapura linnast 2013. aastal, mida nimetatakse ka vääriskivide linnaks. Omanik nimetas selle Aadama täheks, sest moslemite uskumuse kohaselt saadeti Aadam Eedeni aiast minema just Sri Lankale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles