Teder: vee hinna õigsust Tallinnas peab arutama kohus

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Tederi sõnul vajab Tallinnas kehtivate veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade õiglus kohtulikku hinnangut.


Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium otsustas täna, et ei anna sisulist hinnangut Tallinna linnavalitsuse kehtestatud veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade põhiseaduspärasusele, kuna riigikohtusse oli vastava pöördumise teinud õiguskantsler.

Nimelt pole riigikohtu hinnangul õiguskantsleril õigust vastavad hinnad kehtestanud haldusakti üle järelevalve teostamiseks.

«Olen endiselt arvamusel, et hindade õiguspärasusele tuleb anda kohtulik hinnang, isegi kui õiguskantsler ei ole õige selles küsimuses kohtusse pöörduma,» ütles Teder.

Tänase lahendi järgi on vaidlusalused hinnad kehtestatud haldusaktiga (üldkorraldusega), mis puudutab lisaks ASile Tallinna Vesi  kõigi vee- ja kanalisatsiooniteenuse tarbijate õigusi ja mille subjektid on kindlaks määratavad.

«Seega peaks olema võimalus kohtusse pöörduda AS Tallinna Vesi veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuseid tarbivatel ärksatel isikutel.

Nad võiksid võtta julguse rindu ning kvalifitseeritud õigusabi toel paluda kohtul anda hinnang Tallinnas kehtivatele veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hindade õiglusele», märkis õiguskantsler.

«Lugedes leheveergudelt AS Tallinna Vesi ja Konkurentsiameti vahelisest vaidlusest, julgen karta, et Tallinna linnavalitsuse kehtestatud veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hinnad jäävad sisuliselt veel pikaks ajaks kehtima.

Seega on jätkuvalt küsimuseks, kas Tallinnas kehtivad veevarustuse ja reovee ärajuhtimise teenuste hinnad on õiglased,» lisas Teder.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles