Börsiaasta algas väikese «veresaunaga»

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks aktsiakauplejat eile Pekingis börsimaaklerifirmas hindu kuvava ekraani ees. Eakas mees (vasakul) silmitses üha langevaid hindu, keskealine naine kasutas aga võimalust teha väike uinak.
Kaks aktsiakauplejat eile Pekingis börsimaaklerifirmas hindu kuvava ekraani ees. Eakas mees (vasakul) silmitses üha langevaid hindu, keskealine naine kasutas aga võimalust teha väike uinak. Foto: AP/Scanpix

Aasta esimene kauplemispäev ei ole tavaline börsipäev. Aasta esimene kauplemispäev annab tihti suuna jaanuarile, jaanuar aga omakorda kogu aastale.

Börsistatistikakogumiku «Stock Trader’s Almanac» andmetel on Ameerika Ühendriikide aktsiaturgudele andnud jaanuar suuna 75 protsendil aastatest. Nähtust nimetatakse jaanuariefektiks ning selle põhjuseks on asjaolu, et investorid ostavad aasta lõpul ära müüdud aktsiad jaanuaris odavamalt tagasi.

Suvel 20-aastaseks saaval Tallinna börsil on jaanuar lõppenud samasuunaliselt kui terve aasta 14 aastal 19st, mis teeb eeltoodud protsendiks 74.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles