E-residendiks saamine läheb kaks korda kallimaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimese e-residendi Edward Lucase nimi on Moskvas raamatutel, mida ta pole kirjutanud.
Eesti esimese e-residendi Edward Lucase nimi on Moskvas raamatutel, mida ta pole kirjutanud. Foto: Liis Treimann / Postimees

Käesoleva aasta 1. veebruaril tõuseb e-residendi digi-ID väljaandmise taotluse läbivaatamise eest tasutav riigilõiv seniselt 50 eurolt 100 euroni.

Riigilõivu tõstmine on tingitud e-residendi digi-ID väljaandmiseks tehtavate tegelike kulutuste kasvust. 2014. aastal kehtestatud e-residendi digi-ID väljaandmise taotluse läbivaatamise eest tasutava riigilõivu määr põhines kulupõhisel arvutusel, mille aluseks oli viie aasta e-residendi digi-ID taotluste mahu prognoos - see tähendab 5000 e-residendi digi-IDd, ütles Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse e-residentsuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Katre Kasmel BNSile.

Perioodil 1. detsember 2014 - 30. detsember 2015 on esitatud aga 7821 e-residendid digi-ID taotlust ning väljastatud on 5595 e-residendi digi-IDd. Seega on huvi e-residentsuse vastu olnud Kasmeli sõnul oodatust palju suurem. Lähtuvalt senisest e-residendi digi-ID taotlemise statistikast ja oodatust suuremast nõudlusest on muudetud e-residendi digi-ID taotluste prognoosi – nimelt prognoositakse 2016. aastaks 10 000 taotluse esitamist.

Riigilõivud on kulupõhised ning seoses oodatust suurema huviga e-residentsuse vastu on kasvanud ka e-residendi digi-ID taotluste menetlemise ja dokumendi väljastamisega tegelevate asutuste kulud. Riigilõiv hõlmab dokumendi plangi, sertifikaatide, dokumendilugejate, politsei- ja piirivalveameti kodakondsus- ja migratsioonivaldkonna menetlusinfosüsteemi ja Sertifitseerimiskeskuse AS infosüsteemiga seotud arendamiskulude, personalikulude, otseselt seotud hoonete kulude ja majandamiskulude maksumust.

Riigilõivuga kaetakse politsei- ja piirivalveameti, siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse, Sertifitseerimiskeskuse AS-i ja välisministeeriumi e-residendi digi-ID taotluste menetluste ning väljastamisega seotud eelnimetatud kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles