Brasiilia pankurid suplevad rahas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Septembris nõudsid pangatöötajad Rio de Janeiros endale kõrgemaid palku.
Septembris nõudsid pangatöötajad Rio de Janeiros endale kõrgemaid palku. Foto: SCANPIX

Ladina-Ameerikas kasvab nõudlus juhtivate investeerimispankurite järele, mis omakorda palgataset lakke surub. Eriti Brasiilias.


Brasiilia pankurid võivad nõuda tasu, mis ületab nii teistes arengumaades kui isegi arenenud riikides tegutsevate ametivendade võimalused.

Tänavu teenib tipp-pankur Brasiilias keskmiselt 1,7 miljonit dollarit, kirjutab USA konsultatsioonifirma Options Group. Seda on kaks korda enam kui Hiinas ning 15 protsenti rohkem kui Indias või USAs.

«Palgad püsivad kõrgel seetõttu, et investeerimispanganduses käib vilgas tegevus, samal ajal kui heade kohalike kontaktidega tipp-pankurite arv on piiratud,» ütles Options Groupi tegevjuht Michael Karp.

Ladina-Ameerikas sünnib rekordiliselt ühinemisi ja ülevõtmisi, samuti emiteeritakse usinalt võlakirju ja aktsiaid.

Statistikafirma Dealogicu andmetel on tänavu ühinemisi-ülevõtmisi rahaliselt väärtuselt poole enam kui mullu: 207 miljardi dollari eest. Globaalsest kogusummast teeb see kümnendiku.

Võlakirjade emiteerimine on tõusnud 20 protsendi võrra 97 miljardi dollari peale, aktsiaemissioonid aga 67 protsendiga 51 miljardi dollari tasemele.

Kuna spurt on niivõrd jõuline, on rahvusvahelised pangad töö laienedes hädas tippjuhtide leidmisega. Kõige kitsam on sellega Brasiilias. Erinevalt Aasiast ja Lähis-Idast, kus räägitakse inglise keelt, on Brasiilias eluliselt vajalik portugali keele oskus.

«Ütleme nii, Wall Streetilt on lihtsam leida hispaania keelt kõnelevaid pankureid, kes on valmis Mehhikosse kolima. Portugali keel on suus aga vähestel,» ütles ühe suure Euroopa panga investeerimisosakonna juhataja.

Tipp-pankuritelt oodatakse ka rahvusvahelisi kogemusi ja kontakte kohalike poliitikutega. Viiendiku Brasiilia börsifirmade puhul on riik viie juhtiva osaniku ringis – ühel või teisel kujul.

Nüüd on olukord niikaugel, et rahvusvahelised pangad peavad Brasiilia firmadest töötajaid «salaküttimas» käima, peibutades neid suure rahaga.

«Ühtlasi tähendab see, et pankadel tuleb need personalikulud tasa teenida,» lisas Karp.

Investeerimispankade tulud arenevatelt turgudelt on tänavu hetkeseisuga 11,4 miljardit dollarit, mis on globaalsest kogutulust viiendik. Hiina panus on 4,5 miljardit dollarit.

Ladina-Ameerika 1,5 miljardit dollarist läheb kaks kolmandikku Brasiilia arvele. India tulud on 877 miljonit dollarit.

Enamik rahvusvahelisi panku tegeleb oma Brasiilia osakondade laiendamisega, kuna regioonis keerleb finantselu üha enam São Paulo ümber. Brasiilia peaks kujunema aastaks 2025 maailma suuruselt viiendaks majanduseks.

Üha enam tehakse tehinguid ka Ladina-Ameerika ning Aasia ja Aafrika vahel.

Kõik Brasiilia pangatöötajad kõva raha ei saa. Nooremanalüütik teenib näiteks vähem kui USAs.

Palgad lähevad lendu alates asepresidendi tasemest. Hiinaga võrreldes saavad aga kõik Brasiilias pankade palgal olevad inimesed kaks korda rohkem raha.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles