Virgunud tiigri möire meelitab iirlasi isamaale

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirlased laste ja õhupallidega.
Iirlased laste ja õhupallidega. Foto: SCANPIX

Kahe lapse isa Paul Terry (43) on pärast 18 aastat välismaal karjääri tegemist tagasi kodus ja kogemuse üle ülimalt rõõmus: «Perega on Dublinis tore elada.»

Lisaks Terryle tuleb Iirimaale tagasi üha enam inimesi, keda meelitab kohale majanduse taastumine pärast pikki aastaid täis langust ja kasinust.

Paljude jaoks on peibutiseks uus töökoht, kirjutab Financial Times – alates aastast 2012 on erasektor neid juurde tekitanud tervelt 136 000 tükki.

Peaministri Enda Kenny jaoks on iirlaste kojukutsumine üheks prioriteediks. «Meie töö valitsuses on muuta Iirimaa atraktiivsemaks, et inimesed välismaal ütleksid: «Mina tahan tagasi tulla.».»

Aastail 2010 – 2014 lahkus Iirimaalt laia ilma tööd otsima enam kui 300 000 inimest. Enamik olid 16 – 45 aasta vanused, paljud neist kõrgesti haritud.

Tänavu peaks Iiri majandus kasvama koguni 7 protsenti, mis on eurotsooni võimsaim kiirendus.

Aga tagasi Terry juurde. Tema sõnutsi on Linkedini Iirimaal paiknevas peakorteris leiva teenimine «võimalus oma väikesed talendid Iiri majandusvankri ette rakendada. Ema Teresa ma ei ole – ma olen siin kasu peal väljas. Aga ma olen tõesti rõõmus, kui on võimalus midagi omalt poolt tagasi anda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles