PRIA lõpetab summade avaldamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) lõpetab tõenäoliselt eraisikutest talunikele makstavate toetussummade avalikustamise, selle põhjuseks on kohtus Euroopa Komisjoni seljatanud saksa talunik, kirjutab Nils Niitra tänases Postimehes.

Saksa talunikule ja ka ühele ettevõttele ei meeldinud, et makstavad eurotoetused on sealse makseagentuuri kodulehel tervele ilmarahvale näha. Sestap pöördusid nad Euroopa Kohtusse, mis kuulutas Euroopa Komisjoni vastava regulatsiooni kehtetuks.

Toetusesaajate nimekirjade avalikustamise lõpetamine puudutab just eraisikutest talunikke ja FIEsid, mitte aga firmasid. Samas ongi lõviosa 16 000st ühtse pindalatoetuse taotlejast endiselt väiketalunikest eraisikud. PRIA avaldas eurotoetuste jagamise esimestel aastatel üksnes saajate nimed, hiljem aga hakkas avaldama ka väljamakstavaid summasid alates otsetoetustest ja lõpetades investeeringutoetustega.

Nüüd aga tunnistab PRIA peadirektori asetäitja Ahti Bleive, et firmadele makstavad toetused kuuluvad endiselt avalikustamisele, eraisikutele makstavad summad aga mitte. Bleive ei välistanud, et Euroopa Komisjon muudab oma seadused kohtu otsusele vastavaks nõnda, et nimekirju saab koos summadega avaldada edaspidigi.

Euroopa Kohtu otsus pole siiski tagasiulatuv ja varem üles pandud toetusesaajate nimekirju ei pea Bleive sõnul kodulehelt maha võtma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles