Hispaania ärieliit on pärast valimisi väga ärevil

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy võib, aga võib ka mitte ametisse jääda.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy võib, aga võib ka mitte ametisse jääda. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Hispaania äriliidrid hoiatavad pikemat sorti poliitilise patiseisu eest riigis ning näevad varajaste valimiste või vasakpoolse koalitsiooni võimalust.

Kui aktsia- ja võlakirjaturud võtavad asja seni suhteliselt rahulikult, on pankurite ja firmajuhtide meel kõike muud kui muretu, kirjutab Financial Times.

«Turud vist loodavad, et lõpuks koorub välja mingisugune mõistlik lahendus. Kui aus olla, siis on minu meelest risk siiski natuke suurem,» ütles Deutsche Banki juhatuse esimees Hispaanias Antonio Rodriguez-Pina.

«On varajaste valimiste risk. On risk, et tekib vasakpoolne allianss, kuhu kuuluvad radikaalsed parteid. Ja on risk, et isegi kui Popular-parteil õnnestub Mariano Rajoy tagasi ametisse saada, panevad sotsialistid paljud nende poliitikad panti,» lisas ta.

Hispaanias 20. detsembril toimunud üldvalimised sünnitasid kõige killustatuma parlamendi riigi lähiajaloos. 350-liikmelises parlamendis kõige rohkem kohti võitnud paremtsentristlikul rahvaparteil jäi enamusest vajaka 53 esindajat ning poliitilist liitlast enamuse saavutamiseks ei paista kusagilt.

Opositsioonilised sotsialistid on välistanud mistahes diili rahvaparteiga, kuid ka nende jaoks on tee enamuse poole okkaline. Üks võimalus oleks liit kasinuse vastu võitleva parempartei Podemosega. Ja seda kardavadki äriliidrid kõige enam.

Enamik analüütikuid on siiski seda meelt, et Hispaania majanduse paljukiidetud taastumine praegu otseses ohus ei ole. Tänavuseks kasvuks pakutakse üle kolme protsendi SKTst ning töötuse määr – siiani läänemaailma suurim – on kaks aastat stabiilselt langenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles